BeogradKulturaLazarevacVesti

Izložba skulptura „Figura kao znak“ u Modernoj galeriji

Izložba Jasne Dramićanin i Darka Kuzmanovića „Figura kao znak“ otvorena je u Modernoj galeriji. Dva umetnika svoje skulptorske predstave ljudskih figura, mitoloških bića, ljudskih tvorevina i stanja svesti pretvaraju u znakove i ostavljaju posmatraču da sam donese zaključak kakve emocije u njemu bude skulpture. Iako na prvi pogled različiti, umetnički senzibiliteti ova dva umetnika se dodiruju i figuru svode na simbol. Izložba će za posetioce bii otvorena do petka 9. oktobra.

Izložba Figura kao znak

Na prvi pogled različiti, i po načinu izražavanja i po materijalima i bojama koje koriste, Jasna Dramićanin i Darko Kuzmanović, svoje figure svode na simbol. Dok su Jasnine skulpture toplije i na njima je primetan dominantan simbol spirale, Darkova dela su hladnija, kako sam kaže muška i geometrizovana. Umetnici dodaju da su ovakve izložbe retke i mogu se videti jednom u četiri godine.

Darko Kuzmanović
Darko Kuzmanović

Jasna Dramićanin kaže da njene figure nastaju iz crteža. Polazište svake njene skulpture je u crtežu a nakon toga nastaje sam proces realizacije. Najviše koristi motive iz prirode i sve što je život.

Jasna Dramićanin
Jasna Dramićanin

Opus Darka Kuzmanovića prositiče iz ideja koja su začete davno ali su u podsvesti samog umetnika. One nisu apstraktne i fiktivne već su svuda oko nas.

Skulptura Jasne Dramićanin

Uprsko različitosti koncepta dva umetnika, njihove suprotnosti se dopunjuju i sjedinjuju. Darko kaže da mu se više sviđaju Jasnine skulpture i da se gledajući figure svoje koleginice rasterećuje svojih koncepata.

Skulptura Darka Kuzmanovića

Figure oba umetnika nastajale su tokom nekoliko godina i predstavljaju samo deo opusa.

Oba umetnika diplomirala su vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu i izlagali su na grupnim i samostalnim izložbama.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA