BeogradLazarevacVesti

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U svetu se danas obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu a tim povodom predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i članovi veća, položili su vence na Spomenik srpskom ratniku, u znak sećanja na njihovu  hrabrost.

Potpisivanje primirja u Prvom svetskom ratu veliki je dan za čitavu Evropu a posebno za Srbiju, koja je u tom periodu dala veliki broj žrtava, a odavanjem počasti i polaganjem venca na spomenik Srpskom ratniku, predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i članovi Veća Nikola Marinković i  Željko Pavlović podsetili su na sve one koji su životom branili svoju otadžbinu. „Zahvaljujući našim precima, naša deca i mi danas živimo u miru. Odgovornom politikom rukovodstva naše države borimo se da se jedan takav rat više nikada ne dogodi, jer je to naš dug prema njima“, izjavio je predsednik Skupštine Bojan Sinđelić.

Posledice rata, uzimajući u obzir veličinu zemlje i brojnost populacije, bile su najtragičnije po Srbiju, a procenjuje se da je stradalo više milion ljudi odnosno 28 procenata populacije iz 1914. godine. Primirje koje je potpisano 11. novembra bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Ovaj praznik se obeležava u svim zemljama koje su potpisale sporazum. U Srbiji je 11. novembar državni praznik i neradan dan od 2012. godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA