BeogradLazarevacVesti

Obeležen Svetski dan dece obolele od raka u Lazarevcu

U celom svetu 15. februar obeležava se kao Svetski dan dece obolele od raka. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, NURDOR, taj dan obeležava već 20 godina. Tako je bilo i ove godine, u više od 30 gradova širom Srbije. Svoju podršku dali su i Lazarevčani u ritejl parku Stop shop. Naš mali heroj Stefan Stepić simbolično je pustio prvi balon u znak podrške svima koji se u ovom trenutku bore sa ovom opakom bolešću.

Deca obolela od raka su istinski heroji. Oni koji ne nose plašt i vode svoje bitke u tišini. Uče nas svakoga dana da su najsnažnije moći koje svi imamo Ljubav i Radost. Uče nas da za hrabrost ne morate biti i najveći, ni najjači, ali morate verovati. Uče nas da za solidarnost i empatiju ne postoje prepreke, ni razlike, da ne moramo biti isti da bismo se razumeli. I ono najvažnije, uče nas da je podrška koju možemo da pružimo drugom biću možda najvrednije blago koje posedujemo.

U Lazarevcu, centralna manifestacija sa muzičkim i plesnim programom održana je u ritejl parku Stop shop. Nastupali su mališani iz OŠ „Dule Karaklajić“ i OŠ „Sveti Sava“ iz Velikih Crljena. Organizatori manifestacije posebnu zahvalnost duguju Bokiju mađioničaru, Plesnom klubu Kolus, prosvetnim radnicima (Vera Vujošević, Radmila Živanović, Dragana Ševo i Milica Nenadić ), kolektivu Dečije igraonice Langa, Košarkaškom klubu Rudar, Kik boks klubu Kolubara, Boks klubu Greatest.

Ono što ohrabruje jesu visoki procenti izlečenja kod obolelih mališana u Srbiji, koji se, u zavisnosti od dijagnoze, kreću u proseku iznad 80 odsto. S druge strane, podsećaju u NURDOR-u, zabrinjavajuća je činjenica da Srbija i dalje nema pedijatrijski kancer registar, tako da izostaje sistemsko i sistematično centralizovano praćenje statistike malignih oboljenja kod dece. Od osnivanja 2003. godine, o snazi NURDOR-a govore talasi vidljivih promena vođenih jednom misijom: da svako dete obolelo od raka ima adekvatne uslove lečenja i života, a njegova porodica svu potrebnu podršku i pomoć.

  • Promenjena su 2 zakona
  • Otvorene su 2 bolnice i 6 Roditeljskih kuća
  • Održano je više od 1000 radionica podrške roditeljima i deci
  • Organizovano je više od 50 različitih kampova,
  • Realizovano je više od 1000 rehabilitacija za decu, mlade i roditelje,
  • Edukovano je više od 200 medicinskih radnika i više od 1000 volontera,
  • Uloženo je više od 500.000.000 dinara u unapređenje kvaliteta lečenja i života obolele dece.
image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA