BeogradLazarevacVesti

Obeležen Svetski dan Roma kod Rudarske česme, Romi i dalje diskriminisani u društvu

Svetski dan Roma 08. april u Lazarevcu je obeležen kod Rudarske česme kulturno-umetničkim programom. Svojim sugrađanima organizatori skupa delili su kao poklon cveće i još jednom pozvali na zajedništvo i slogu. Dodali su da diskriminacija i dalje postoji kao i stereotipi, kada je u pitanju ova nacionalna manjina a svoje sunarodnike zamoli da se obrazuju i da decu šalju u školu. Svetski dan Roma obeležava se od 1990. godine, u znak sećanja na održavanje Prvog svetskog kongresa Roma koji je u Česfildu organizovan od 7. do 11. aprila 1971. godine a zastava ove nacionalne manjine simbolizuje stalno kretanje ovog naroda, kaže Dragan Mitrović Nana, kooridinator za ljudska i manjinska prava  nevladine organizacije „Nova generacija“.

Svetski dan Roma kod nas i u svetu obeležava se svake godine 08. aprila, sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj u društvu. Kada je u pitanju obrazovanje romske dece, situacija je danas bolja, ali je diskriminacija u društvu i dalje prisutna izjavio je Dragan Mitrović  Nana i apelovao na roditelje da školuju svoju decu jer je obrazovanje ključno za unapređenje njihovog položaja.

Dejan Kozić osnivač Udruženja „Živimo zajedno“ iz Beograda kaže da je moguće popraviti položaj Roma ali da je neophodno da sve institucije i nevladine organozacije udruže kako bi osetljive kategorije društva dobile priliku da otkriju i razviju svoje talente ali i da se osećaju korisnim i uvažavanim. Dodaje da njegovo udruženje zapošljava oko 50 pripadnika romske populacije i lica sa autizmom.

Pesmom i igrom, Romi u Lazarevcu slavili su svoj dan u želji da svojim sugrađanima dočaraju svoju bogatu kulturu i pokažu nasleđe a kao mali znak pažnje poklanjali su i cveće svojim sugrađanima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA