Obeležena godišnjica pogibije komadanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića Brke

Povodom 108. godišnjice od pogibije komadanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića Brke, opština Lazarevac i Odbor za očuvanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica, na brdu Kremenica, odali su počast ovom srpskom junaku i njegovim saborcima. Vence su na spomen obeležje u ime opštine  položili predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i član Veća Nikola Marinković, kao i članovi Odbora za negovanje tradicije Gvozdenog puka Bistrice. Vence su položili i predstavnici drugih organizacija za negovanje tradicija  oslobodilačkih ratova.

Spomenik heroju Milivoju Stojanoviću Brki

Godinama unazad predstavnici Gradske opštine Lazarevac i članovi Odbora za očuvanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica, na brdu Kremenica odaju počast svim stradalim vojnicima iz ove mesne zajednice u periodu od 1912. do 1918. godine, kao i komandantu Gvozdenog puka Milivoju Stojanoviću. U njegovu čast i slavu svih vojnika, koji su poginuli za svoju zemlju, svake godine na Kremenici se prigodnom svečanošću obeležava datum pogibije ovih junaka. Nakon polaganja venaca, predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić podsetio je prisutne na značaj Kolubarske bitke i herojstvo junaka koji su živote dali za otadžbinu.

Bojan Sinđelić i Nikola Marinković

U ime Udruženja za očuvanje sećanja na Veliki rat „Kremenica-Bistrica“ sekretarka Mirjana Despotović pozdravila je prisutne i zahvalila se na pomoći pri organizaciji ovog događaja. Napomenula je da se od 2016. godine na ovom mestu okupljaju entuzijasti koji su želeli da sačuvaju od zaborava herojska dela Gvozdenog puka.

Zoran Đorđević, potomak Gvozdenog puka, ukazao je potomcima Kosaničkog bataljona na žrtvu koju su njihovi pretci dali za slobodu svojih potomaka.

spomenik Kremenica

O značaju mesta na kojem su položeni venci i same Kolubarske bitke, kratak istorijski čas održao je pukovnik u penziji i predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Branislav Anočić.

Po sedmi put na Kremenici obeželena je godišnjica pogibije pukovnika Milivoja Stojanovića Brke, komandanta legendarnog Gvozdenog puka, koji je na ovom mestu položio svoj život braneći otadžbinu, predvodeći napad svojih vojnika na Austrougare tokom Kolubarske bitke.

Ivana Nedeljković

Program je realizovan u saradnji sa GO Lazarevac, Turističkom organizacijom, Bibliotekom a u umetničkom delu programa nastupili su glumci Prvog prigradskog pozorišta Ivana Nedeljković, Maja Sofronijević i Danilo Petrović uz muzičku pozlatu učenika i profesora Muzičke škole „Marko Tajčević“.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA