BeogradLazarevacVesti

Obeležena slava hrama Svetog velikomučenika Dimitrija

Svoju slavu obeležio je hram Svetog Dimitrija u Lazarevcu, a svetu liturgiju služilo je bratstvo hrama Svetog Dimitrija. Svetoj liturgiji prisustvovalo je mnoštvo vernog naroda, a liturgijsko slavlje uveličano je pojanjem hora “Sveti Dimitrije“ iz Lazarevca. Svetoj liturgiji prisustvovao je zamenik predsednika GO Lazararevac Miloje Živanović, kao i mnoštvo predstavnika javnog i kulturnog života našeg grada.

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sećanja na stradanje i smrt tog svetitelja. On je zemaljski život okončao u tamnici 306. godine kao borac za hrišćansku veru, a do kraja života ostao je solunski vojvoda. Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku za vreme cara Maksimilijana, koji ga je postavio za vojvodu, nadajući se njegovoj odanosti u progonu hrišćana. Kada je od cara dobio naređenje da progoni hrišćane, on se na to nije obazirao već je javno propovedao hrišćanstvo. Dimitrije je javno, pred carem, priznao da je primio Hristovu veru, zbog čega ga je car utamničio.

U tamnici je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, a na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva. Sveti Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna. Crkveni spisi navode da se Sveti Dimitrije mnogo puta javljao i spasavao grad od zemljotresa i nesreća. I danas se veruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izlečila mnogobrojne bolesnike. Veruje se i da pomaže svakome ko prizove njegovo ime. Hram u Lazarevcu posvećen je ovom svecu a povodom hramovne slave služena je sveta liturgija, starešina hrama otac Marko Mitić naglasio je značaj ovog praznika za verne Lazarevčane.

Do naredne slave planirano je nekoliko projekata na uređenju hrama, ali i posvećenih očuvanju sećanja na Kolubarsku bitku.

Otac-Marko-Mitić
Otac Marko Mitić

Povodom slave verni narod i bratstvo hrama nakon liturgije priredili su trpezu ljubavi i na taj način obeležili pomen na patrona hrama. Slavi hrama prisustvovali su predstavnici GO Lazarevac, javnog i kulturnog života našeg grada.

image_pdfKreiraj PDF dokument

One thought on “Obeležena slava hrama Svetog velikomučenika Dimitrija

  • Nenad Peric

    Jel misle neki sveštenici u crkvi Sv Dimitrija u Lazaravcu da je Bog neobaviješten , šta oni rade?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA