Obeleženo 150 godina postojanja Hrama Svete Petke

Svetom liturgijom, koju je uz sasluženje lazarevačkog sveštenstva služio Episkop šumadijski gospodin Jovan, Hram Svete Petke u Petki obeležio je 150 godina postojanja. Tim povodom istaknutim pojedincima i preduzećima uručena su crkvena priznanja za pomoć koju su pružili u obnovi i uređenju ovog svetog hrama. Crkvena gramata je uručena i direktoru JP EPS Miloradu Grčiću.

Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svete Petke u mesnoj zajednici Petka. Hram je obeležio stoleću ipo postojanja. Pre dve godine zahvaljujući brojnim donacijama obnovljen je i osvećen hram po kojem je ova mesna zajednica i dobila ime. Njegova rekonstrukcija trajala je četiri godine. Generalna sanacija i obnova hrama u Petki, počela je 8. jula 2013. godine, uz blagoslov Vladike šumadijskog gospodina Jovana.

Crkva je podignuta 1869. godine i od tada značajnijih promena i adaptacija nije bilo sve do 1989. kada je obavljeno prepokrivanje, bez značajnijih radova. Poslednji radovi, obuhvatili su kompletnu sanaciju. U trenutku rekonstrukcije hram je imao jako dotrajao drveni svod. Vojislav Odalović starešina crkve Svete Petke zahvalio je svim ljudima dobre volje koji su svojim ktitorstvom pomogli da se ovaj hram obnovi i pomažu rad stalnim sponzorstvima. Zahvalio je i parohijanima koji redovno dolaze u ovaj sveti hram ali i episkopu šumadijskom.

Starešina hrama Vojislav Odalović zahvalio se i direktoru JP EPS, RB Kolubari i svima koji su dali svoj doprinos u obnovi i radu Hrama Svete Petke.

Nakon svete liturgije episkop šumadijski dodelio je gramate istaknutim pojedincima. Direktoru JP EPS Miloradu Grčiću dodeljen je orden Svetih Novomučenika kragujevačkih Prvog stepena na predlog Vladike Jovana i Crkvene opštine Petka, za nesebičnu pomoć i ljubav prema eparhiji Šumadijskoj, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a posebno za zasluge u obnovi Hrama Svete Petke.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA