Obeleženo 25 godina “Tamnava-zapadno polje”

Svečanom akademijom u Centru za kulturu Lazarevac obeleženo je 25 godina postojanja površinskog kopa “Tamnava – Zapadno polje”. U znak zahvalnosti za sanaciju svih posledica poplava i nastavak proizvodnje na “Tamnava – Zapadnom polju” uručene su zahvalnice predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i v.d. direktoru JP EPS Miloradu Grčiću. Posebne zahvalnice predstavnika sindikata i pogona “Tamnava – Zapadno polje” uručene su svima koji su dali svoj doprinos u osnivanju i razvoju ovog ugljenokopa.

“Tamnava – Zapadno polje” trenutno je najproduktivniji površinski kop u zemlji i otvoren je 4. novembra 1994. godine. Do sada je na ovom Kolubarinom ugljenokopu iskopano 494 miliona metara kubnih otkrivke i 214 miliona tona uglja. Na ovom površinskom kopu trenutno radi 1173 rudara, a njihove rekordne godine su 2013.  za proizvodnju otkrivke i 2017. za proizvodnju uglja. U svojoj istoriji površinski kop “Tamnava – Zapadno polje” stao je dva puta, tokom protesta 5. oktobra 2000. i usled poplava 15. maja 2014. godine.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS
Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS

U ime zaposlenih i sindikata prisutne je pozdravio direktor površinskog kopa “Tamnava – Zapadno polje” Goran Tomić je zahvalivši se svima koji su doprineli razvoju, a zatim i obnovi ovog površinskog kopa nakon majskih poplava čestitao praznik zaposlenima, pre svega rudarima koji u najgorim vremenskim uslovima rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Goran Tomić, direktor površinskog kopa "Tamnava - Zapadno polje''
Goran Tomić, direktor površinskog kopa “Tamnava – Zapadno polje”

Sa željom da naredne dve decenije, koliko je planiran eksplatacioni vek kopa, nastave sa istom efikasnošću i proizvodnim rezultatima praznik rudarima čestitao je direktor za proizvodnju ogranka RB “Kolubara” Milan Mišković.

Milan Mišković, direktor za proizvodnju ogranka RB "Kolubara"
Milan Mišković, direktor za proizvodnju ogranka RB “Kolubara”

Na najteže trenutke ovog ugljenokopa, a to su majske poplave 2014. godine kada je dalja budućnost tamnavskih kopova bila pod znakom pitanja, podsetio je predsednik Sindikata Kolubare Miodrag Ranković.

Miodrag Ranković, Sindikat Kolubare
Miodrag Ranković, Sindikat Kolubare

Na ključne momente za ovaj površinski kop ali i sudbinu rudara podsetio je i predsednik Sindikata zopslenih JP EPS Milan Đorđević. Kako je rekao Đorđević nadzorni odbor JP EPS  je danas usvojio odluku o nastavku izgradnje termoelektrane ”Kolubara B”.

Milan Đorđević, Sindikat EPS-a
Milan Đorđević, Sindikat EPS-a

Povodom značajnog jubileja, za doprinos u sanaciji posledica majskih poplava i daljem razvoju površinskog kopa “Tamnava – Zapadno polje” zahvalnice su dobili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić. Sindikat i zaposleni i ovoga puta zahvalili su se onima koji su doprineli razvoju ovog površinskog kopa Milovanu Žuniću, Ljubiši Dobrivojeviću, Tomislavu Žujoviću, Slobodanu Markoviću, Dobrivoju Stefanoviću, Miodragu Andriću, Milutinu Bobiću, Željku Jovanoviću, Slobodanu Vučetiću, Branimiru Simiću, Milanu Žigiću, Milanu Petroviću, Dušanu Obradoviću, Radu Rankoviću, Radmili Ćatić, Radoslavu Mirkoviću, Slobodanu Rankoviću, Zlatomiru Brkić, Živojinu Jovanoviću, Milanu Obradoviću i Goranu Tomiću.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, nadzornog odbora i rukovodstva JP EPS, rukovodstvo RB Kolubara i površinskih kopova, rukovodstvo TE “Nikola Tesla” i TEKO ”Kostolac”, predstavnici sindikata EPS-a i Kolubare, rukovodstvo lokalne samouprave i brojni zaposleni.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA