BeogradLazarevacVesti

Objavljeni javni pozivi za subvencije u oblasti poljoprivrede

Sekretarijat za poljoprivredu objavio je javne pozive za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 511 miliona dinara, što je najveći iznos izdvojen za ove namene do sada. Reč je o pet javnih poziva, i to o javnom pozivu za nabavku poljoprivrednih priključnih mašina, traktora, opreme u oblasti pčelarstva, voćarstva, povrtarstva, ratarstva i stočarstva. Rok za podnošenje prijava je 3. jun do 15 časova, rekao je u izjavi za RTV GEM Nenad Bačanac, član Veća GO Lazarevac zadužen za poljoprivredu.

Podsticajna sredstva su namenska i bespovratna i dodeljuju se u maksimalnom iznosu do 80 odsto od cene prihvatljivih troškova investicije. Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može ostvariti fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji grada Beograda. Sredstva namenjena za nabavku novih poljoprivrednih priključnih mašina su maksimalno 500 hiljada dinara po korisniku. Za ovu namenu opredeljeno je 140 miliona dinara. Ukupna sredstva za nabavku novog traktora, u maksimalnom iznosu koji ne može biti veći od milion dinara po korisniku, jesu 171 milion dinara.

Javni poziv iz oblasti stočarstva odnosi se na nabavku grla stoke i opreme za stočarsku proizvodnju, za šta je opredeljen iznos od 100 miliona dinara, a maksimalan iznos ne može biti veći od 750 hiljada dinara po korisniku.

Za javni poziv iz oblasti voćarstva, povrtarstva i ratarstva za nabavku voćarske, povrtarske i ratarske opreme opredeljen je iznos od 60 miliona dinara. Maksimalni iznosi podsticajnih sredstava po korisniku će biti određeni javnim pozivom, s obzirom na to da se radi o više vrsta različite opreme.

Podsticajna sredstva namenjena za nabavku nove opreme u oblasti pčelarstva (jedna ili više vrsta opreme) su u maksimalnom iznosu do 120 hiljada dinara po korisniku. Za ovu namenu opredeljena su finansijska sredstva u iznosu od 40 miliona dinara.

Pčele-1

Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda je u 2024. godini izdvojio sredstva u iznosu od 511 miliona dinara za podsticajna sredstva u poljoprivredi, što je najveći iznos izdvojen za ove namene do sada.
Treba napomenuti da je za podsticajna sredstva u 2023. izdvojeno 450.600.500,00 dinara, koje je dobilo 1.098 poljoprivrednika.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA