BeogradLazarevacVesti

Od 1. septembra nastavljaju se programi vantelesne oplodnje

Od prvog septembra nastavljaju se programi vantelesne oplodnje, zaustavljeni u periodu velikog broja zaraženih koronavirusom

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, prof. dr Aleksandar Stefanović, kaže da u toj ustanovi praktično nisu ni prestajali da rade postupke vantelesne oplodnje.

„Mi smo morali da završimo određeni broj ciklusa, da se ti embioni zamrznu da ne bi propali. Dok smo to završili već se krenulo u pripreme da vantelesna oplodnja ponovo počne da radi“, rekao je Stefanović.

bebe 3

Sve žene koje su napunile 43 godine u toku trajanja obustave, tokom epidemije, mogu se javiti komisiji za postupke do 17. septembra. Njihova dokumenta i analize važiće tri meseca. Velika promena je to što više ne postoje dve komisije, pri Fondu i kliničkim centrima i bolnicama. Sada se sve prolazi samo u bolnicama ili kliničkom centru, gde parovi biraju u kojoj klinici žele da obave proceduru. Mogu da biraju između 12 privatnih i šest državnih klinika.

Država finansira neograničen broj pokušaja, a starosna granica za žene podignuta je na 43 godine.

Svi oni koji imaju pitanja i nejasnoća u vezi sa dokumentacijom ili javljanjem na proceduru vantelesne oplodnje koji finansira RFZO-a mogu i dalje da stupe u kontakt sa Udruženjem na besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030. Građani se mogu na ovaj broj javiti svakog radnog dana od 9.00 do 20.00.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA