Od danas snimanje tehničkih pregleda vozila

Od danas počinje primena novih pravila za ocenu ispravnosti automobila, a za vozače će, praktično, jedina novina biti snimanje pregleda kamerama. To su sada obavezni da rade svi tehnički pregledi. Poslednje tri godine vozila su fotografisana.

Snimanje kompletnog toka tehničkog pregleda znači da više neće biti mogućnosti da se „gleda kroz prste“ ni za neke „sitnice“ koje ne utiču na bezbednost, kao što je, na primer, komplet prve pomoći sa isteklim rokom trajanja.

Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) ističe da vlasnici koji voze ispravan auto ne treba da brinu, jer neće imati nikakvih problema da prođu proveru. Za vozače je sve ostalo isto, jer merenje emisije izduvnih gasova i ovalnosti kočnica neće uticati na ocenu ispavnosti, to je odloženo na dve godine – navodi Marinković. Novina je, kako navodi, da će svaki tehnički biti sniman sa najmanje dve kamere, što znači da će se, na primer, neka oštećenja i nedostaci na automobilu bolje videti, nego na fotografijama. On dodaje da vozači to treba da imaju u vidu i da ih isprave.

Tehnički pregledi su obavezni da čuvaju snimke godinu dana i da ih dostave policiji ukoliko ona želi da proveri podatke o tehničkoj ispravnosti vozila. Nakon prelaznog perioda, biće uspostavljen centralni informacioni sistem koji će, kako navodi, omogućiti da saobraćajna policija uživo prati tok tehničkog pregleda.

Iz MUP i ABS navode da je u Srbiji oko 500 tehničkih pregleda u skladu sa novim pravilnikom, dok je još toliko u procesu za dobijanje novog rešenja i moći će da rade sve dok službena lica utvrde da li ispunjavaju propisane uslove.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA