BeogradLazarevacVesti

Od juna polovina novca od države za zamenu vrata, prozora i ugradnju izolacije

Polovinu novca za zamenu vrata i prozora subvencionisaće država i lokalna samouprava, drugu polovinu obezbediće građani, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, predstavljajući predloge četiri predloga zakona koje je to ministarstvo pripremilo u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će u junu početi da radi Uprava enegetsku efikasnost, koja će do 50 odsto sufinansirati troškove zamene stolarije u domaćinstvima, kao i da će do kraja leta biti realizovani prvi javni pozivi.

Zorana Mihailović, ministarka rudarstva i energetike
Zorana Mihailović, ministarka rudarstva i energetike

„Hoćemo da probamo da prve javne pozive završimo do kraja leta, to znači da na jesen već jedan deo ljudi može da krene u taj posao, a da do Nove godine možemo da kažemo da je pokrenuto bar 10 odsto domaćinstava da menjaju stolariju“, rekla je Mihajlović za medije.

Javni pozivi biće organizovani preko lokalnih samouprava, kao i da će procenu troškova zamene stolarije vršiti državne komisije, ali i komisije lokalnih samouprava. Zorana Mihailović je napomenula da u Srbiji ima oko tri miliona domaćinstava na koje se to odnosi, ali da će se stolarija menjati i na javnim objektima.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević kaže da bi građani trebalo sa preduzećem koje će obaviti radove da naprave predračun i da ga donesu u lokalnu samoupravu, kada u junu počne prijavljivanje za novčanu pomoć. Onda se izlazi na teren, obilazi domaćinstvo i nakon toga će biti napravljena lista i moći će da se počne sa finansiranjem tih radova – objašnjava Lakićević.

Država će pomoći da se nabave i solarni paneli koje građani mogu postaviti na krovove svojih kuća i stambenih zgrada.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA