BeogradLazarevacVesti

Održan protest rudara, nastavljaju se pregovori sa premijerkom Brnabić

Sindikalna organizacija EPS „Kolubra“ održala je jednočasovni štrajk upozorenja na utovarnom mestu Drobilane „Tamnave Istročno polje“ zbog, kako su naveli, opravdanog nezadovoljstva svih zaposlenih zbog zarada i neizvesnosti o budućnosti RB „Kolubara“. Sindikalci su nakon protesta bili na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić. Dogovoreno je da dijalog bude nastavljen u narednom periodu.

Protest rudara

Oko 2000 zaposlenih rudara organizovalo je na “Tamnavi Istok” jednočasovni protest upozorenja zbog, kako su naveli, nezadovoljstva radnika zaradama i neizvesniosti u RB “Kolubara”. Radnicima se na protestu obratio predsednik Sindikata EPS „Kolubara“ Radosav Krsmanović i njegovi saradnici.

Radosav Krsmanović
Radosav Krsmanović

Iako je bilo najavljeno da će biti obustave uglja ka TENT-u, do toga nije došlo jer je u međuvremenu stigao poziv iz kabineta premijerke Brnabić. Premijerka je upoznala predstavnike Sindikata „EPS- Кolubara“ da je na današnjoj sednici Vlade usvojen predlog rešenja o davanju saglasnosti na trogodišnji program poslovanja javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije za period 2023-2025. godine. Prihvatanjem tog predloga, zarade zaposlenih u Elektroprivredi Srbije biće uvećane za šest odsto.

Sindikalci u Vladi Srbije

Predstavnici sindikata „EPS-Кolubara“ ocenili su povećanje kao dobru vest ali i istakli da to nije zadovoljavajuće rešenje za osnovni zahtev jutrašnjeg protestnog skupa radnika „Кolubare“,održanog na „Tamnavi-Istok“, a to je veći rast zarada od planiranog.  Premijerka je predložila nastavak razgovora tokom sledeće nedelje, posle konsultacija sa nadležnim ministarstvima. Brnabić je istakla da su vrata Vlade Srbije uvek otvorena i da je uvek spremna na razgovor sa  predstavnicima Sindikata „EPS-Кolubara“, te je zaključak sastanka da će  naredne nedelje dijalog Sindikata i Vlade biti nastavljen.

Protest rudara

Predsednica Vlade podvukla je da je proteklih godinu dana najbolje pokazalo koliko je energetski sektor bitan za svaku državu i da će se njegova važnost, u izazovnim geopolitičkim okolnostima, sa godinama samo uvećavati. Ona je ponovila rešenost države za nastavak ulaganja u energetiku, unapređenje proizvodnje, uvećanje kapaciteta i naravno poboljšanje uslova rada za sve radnike, ali se sve ovo mora rešavati sistemski i prema planu, a nikako stihijski.

Protest rudara na Tamnavi Istok

Predstavnici Sindikata „EPS-Кolubara“ su zahvalili Brnabić na izdvojenom vremenu i spremnosti da ih sasluša i čuje probleme sa kojima se suočavaju, te su obe strane izrazile zadovoljstvo što će razgovori u ovom i sličnim formatima biti nastavljeni sledeće nedelje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA