Održana tribina profesora Milovana Mitrovića

U organizaciji biblioteke „Dimitrije Tucović“ u svečanoj sali održana je tribina na kojoj je govorio profesor doktor Milovan Mitrović a tema je bila „Srpska ideja danas u doba zbrkane istorijske svesti“. Profesor Mitrović svake druge srede sa Lazarevčanima razgovara o bitnim i aktuelnim društvenim i socijalnim temama.

knjiga profesora Milovana Mitrovića

Lazarevačka biblioteka svake druge srede organizuje tribine koje se bave aktuelnim temama a profesor Milovan Mitrović, nekadašnji profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i sekretar Odbora za selo srpske Akademije i nauka, govorio je o srpskom identitetu.

tribina biblioteka

Osnov za izlaganje na ovoj tribini, profesor Mitrović uzeo je iz članka koji je nastao 1996. godine kada je pisao o zbrci istorijske svesti u tom dobu. Kaže da nije mogao da veruje da će taj članak biti aktuelan i u današanje vreme.

Milovan M. Mitrović
Milovan M. Mitrović

Na pitanje novinara da li je ponovo počela podela na blokove, zbog trenutne ukrajinske krize i rata, profesor Mitrović kaže da je sudbina srpskog naroda i države da bude most za spajanje podeljenih civilizacija i ideologije, ali i posečeno stablo koje mogu svi da gaze.

odlomak iz knjige

Profesor doktor Milovan Mitrović rođen je u Županjcu. Osnovnu školu završio u Županjcu i Bogovađi, a gimnaziju u Lazarevcu. Diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1972. Doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 1979. sa tezom Sociologija u Jugoslaviji između dva rata. Bio rukovodilac dva veća sociološka projekta: „Društvene promene i protivrečnosti u razvoju sela, seljaštva i poljoprivrede u Jugoslaviji“ (1980-1985), „Promene društvenih struktura i obrazaca kulture“ (1985-1990). Član je Odeljenja društvenih nauka Matice srpske i glavni urednik Zbornika za društvene nauke Matice srpske. Objavio oko 150 članaka u stručnim časopisima i zbornicima i brojne knjige.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA