Održano istorijsko umetnički program „Od neolita do satelita“

Istorijska sekcija OŠ „Dule Karaklajić“ u saradnji sa akademskim vajarom Dušanom Rajšićem realizovala je u Modernoj galeriji istorijsko-umetnički vremeplov pod nazivom „Od neolita do satelita“. Program je upriličen povodom završetka radionica koje su učenici ove škole imali sa vajarom Dušanom Rajšićem i nastavnicom istorije Katarinom Milinović. Cilj ovog programa bio je da se deci približi umetnost, ali i da im se prikaže da su istorija i umetnost povezane discipline. Istoriju i umetnost, deca su izučavala kroz kreativne radionice na kojima su od odbačenih, recikliranih materijala pravili kostime ali i rekvizite za ovu izložbu.

Baveći se istorijom kroz umetnost ili obratno, akademski vajar Dušan Rajšić i nastavnica istorije Katarina Milinović, želeli su da deci školskog uzrasta na jedan slikovit način prikažu kako su ove dve discipline jako važne za izučavanje ali i usko povezane. Radionice su realizovane tokom cele školske godine, a Dušan se potrudio da deci prikaže da od recikliranih i odbačenih stvari mogu napraviti umetnička dela koja su u određenom istorijskom dobu ostavila svoj pečat.

Ideje kreativnim ljudima nikada ne ponestanu. Rad sa decom vajaru Dušanu Rajšiču pričinjava zadovoljstvo a kroz priču sa njima nastaju i nove kreacije ali i teme za nove radionice.

Nastavnica istorije Katarina Milinović želela je da deci na ovaj način pokaže da istorija može biti naučena i kroz igru u prostoru Moderne galerije, koja je pravo umetničko blago našeg mesta. Dodaje da su deca bila srećna izučavajući istoriju i umetnost kroz stvaralački proces.

Katarina Milinović, nastavnica istorije
Katarina Milinović, nastavnica istorije

Ideja nastavnice, pored učenja, bila je i da deci ukaže na značaj očuvanja kulturnog nasleđa ali i da im i približi i razvije kulturu dolaska na događaje koji se realizuju u Modernoj galeriji, kao i njihovim roditeljima.

Da su deca uživala vidi se po njihovim zaintersovanim pogledima i osmesima. Tako su nam pokazali da od odbačene stare torbe može nastati Napoleonova kapa, potom predmeti koji su se koristili sve od neolita do današnjih vremena. Proveli su nas kroz interaktivnu izložbu i pokazali zapravo koliko su naučili igrajući se na ovim radionica.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA