BeogradLazarevacSportVesti

Opštinsko prvenstvo u šahu za žene održano u kafeu „Veliki Ginko“

U kafeu „Veliki Ginko“ u organizaciji Šah kluba Kolubara održano je prvo opštinsko Prvenstvo u šahu za žene. Učešće je uzelo šest šahistkinja a najbolja među njima bila je Jovana Pavićević, članica ŠK Kolubara. Vlasnica kafea Snežana Momčilović damama je uručila prigodne novčane nagrade a predstavnici šahovskog kluba učesnicama su darovali ruže. Cilj organizovanja turnira bio je promocija šaha nežnijem polu a u planu je da ovakva i slična nadmetanja budu organizovana i u narednom periodu.

Šahistkinje u Velikom Ginku

Šahisti Kolubare na raznim takmičenjima postižu zapažene rezultate, ali malo je poznato da u ovom klubu za sada ima samo tri dame. Želja organizatora bila je da upravo ženama promoviše sport koji  je ne tako davno bio jedan o najpopularnijih u našoj zemlji. Tim povodom takmičenje ovog tipa i prvo u našoj opštini organizovano je u kafeu “Veliki Ginko”.

Snežana Momčilović
Snežana Momčilović

Mnogi smatraju da bi se popularizacijom i investiranjem u šah  postigli još bolji rezultati a istog mišljenja je i vlasnica kafea “Veliki Ginko”, koja je želela da pruži podršku, pre svega damama. Dodaje da i ona voli da igra šah a učesnicama je uručila prigodne novčane nagrade kao sponzor turnira.

Šah klub Kolubara

 

Iako je poznato da Srbija ima odlične ženske velemajstore u šahu, čini se da dame u ovom sportu još uvek nisu ravnopravne sa muškarcima. Ovake i slične manifestacije trebalo bi da budu češće a dame u većem broju da uzmu učešće na turnirima.

Prvenstvo u šahu

Ukoliko situacija u zemlji dozvoli, Šah klub Kolubara organizovaće i tradicionalni turnir za Dan rudara.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA