BeogradLazarevacVesti

OŠ „Knez Lazar“ obeležila školsku slavu Svetog Savu

Osnovna škola „Knez Lazar“ školsku slavu obeležila je prigodnim programom u prostorijama škole.  I ove godine svečana priredba bila je posvećena životu, liku i delu utemeljivača Srpske pravoslavne crkve i prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save.

Školska Slava

Program koji je trajao jedan školski čas pripremili su učenici četvrtog razreda sa svojim učiteljima a slavi su, pored velikog broja roditelja, učenika i zaposlenih, prisustvovali i predsednik opštine Bojan Sinđelić i državni sekretar Bojan Stević.

Predsednik opštine na slavi

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova. OŠ “Knez Lazar“ proslavila je ovaj praznik priredbom koju po tradiciji pripremaju učenici mlađih razreda.

Sveti Sava

Nakon svečane akademije obred rezanja slavskog kolača i osvećenje žita obavio je sveštenik hrama Sv. Velikomučenika Dimitrija Vlada Dimitrijević, koji je u kratkoj besedi govorio o pravima ali i obavezama dece, ali i delima Svetoga Save.

Sveštenik Vlada

Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine i obeležava se 27. januara. Tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan, a tako je bilo u OŠ „Knez Lazar“. U holu ove ustanove izloženi su i nagrađeni radovi sa likovnog konkursa, dok su učenici koji su bili najbolji na literarnom Svetosavskom konkursu dobili knjige a radovi će im biti objavljeni u školskom časopisu koji će izaći u aprilu mesecu, kaže Svetlana Novičić, pomoćnik direktora škole.

Svetlana Novičić
Svetlana Novičić

Učenicima je ostala još ova nastavna  nedelja do kraja prvog polugodišta a nakon toga sledi raspust koji će trajati dve nedelje.

„Knezovci“ su u ovom polugodištu bili vredni i ozbiljno su shvatili svoje obaveze. Zadovoljni smo uspehom naših učenika a nakon raspusta nastavljamo sa pripremama za takmičenja i nove izazove koji su pred nama, rekla je za našu TV Svetlana Novičić, pomoćnik direktora.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA