BeogradLazarevacVesti

OŠ „Knez Lazar“ evakuisana za dva minuta i 18 sekundi

Crveni krst Lazarevac, povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, održao je vežbu evakuacije u OŠ „Knez Lazar“. Ideja ove vežbe je jačanje zajednice, pre svega najmlađih, koji su osetljiva grupe kada se desi neka katastrofa, pa je od velike koristi to što kroz praktičnu vežbu treningom i edukacijom se informišu o tome kako se treba ponašati kada se desi zemljotres. OŠ „Knez Lazar“ evakuisana je za dva minuta i 18 sekundi, što je izuzetan uspeh s obzirom da ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 900 učenika. Vežbu je organizovao Crveni krst u saradnji sa GO Lazarevac, Sektorom za vanredne situacije, Policijskom stanicom Lazarevac i Vatrogasno spasilačkom jedinicom. Pokazna vežba organizovana je u svih šest školskih objekata na teritoriji GO Lazarevac. Pokazanoj vežbi prisustvovao je predesednik Skupštine GO Lazarevac Bojan Sinđelić.

Povodom Međunarodnog dana smanjena rizika od katastrofa u svih šest škola na teritoriji GO Lazarevac održana je pokazna vežba kako se ponašati u slučaju zemljotresa. U OŠ „Knez Lazar“ održana je pokazna vežba u kojoj je škola evakuisana u roku od dva minuta i 18 sekundi a svih 900 učenika bezbedno su izašli iz školskog objekta. Svetlana Novičić, direktorka škole, rekla je ovom prilikom da je ponosna na učenike i zaposlene koji su ozbiljno shvatili ovu vežbu i za kratko vreme uspeli da se evakuišu iz objekta.

Ove vežbe izuzetno su značajne za edukaciju dece i školskog osoblja, kako bi znali kako da adekvatno reaguju, u slučaju da se dogodi neka ista ili slična situacija koja iziskuje brzu reakciju, kaže presdednik Skupštine GO Lazarevac Bojan Sinđelić koji je prisustvovao vežbi.

Crveni krst Lazarevac organizator je pokazne vežbe a kako kažu posebno su ponosni jer su sve škole na teritoriji GO Lazarevac uspešno završile vežbu i u kratkom roku evakuisali učenike i zaposlene.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa ustanovila je Skupština UN 2009. godine, i tim povodom 13. oktobar proglasila kao dan posvećen izgradnji i jačanju javne svesti o rizicima katastrofa, očuvanju životne sredine i sprečavanju daljeg uništavanja planete Zemlje. Vežbu u Lazarevcu je organizovao Crveni krst u saradnji sa GO Lazarevac, Sektorom za vanredne situacije, Policijskom stanicom Lazarevac i Vatrogasno spasilačkom jedinicom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA