LazarevacObrazovanjeVesti

OŠ „Vojislav Voka Savić“ obeležila Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Osnovna škola „Vojislav Voka Savić“ obeležila je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, koji se u svetu i kod nas obeležava 24. februara. Zbog aktuelne epidemijske situacije sam program obeležavanja je koncipiran drugačije u odnosu na prethodne godine, pa je nastavničko osoblje u saradnji sa Učeničkim parlamentom odlučilo da se tokom dve nedelje đaci bave ovom temom kroz likovne i literarne radove, ali i vršnjačke edukacije i tribine koje imaju za cilj da učenici prepoznaju nasilje i da se izbore sa njim. Vršnjačko nasilje nije problem pojedinca već čitavog društva koje mora uz pomoć svih institucija u zemlji da radi na rešavanju problema, izjavila je psiholog ove škole Emina Lazarević i istakla značaj preventivne borbe protiv nasilja.

OŠ "Vojislav Voka Savić"

Ove godine Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležen je 24. februara. Poznat i kao „Dan rozih majica“, obeležava se od 2007. godine svake poslednje srede u februaru. Osnovna škola „Vojislav Voka Savić“ svoj program prilagodila je epidemiološkoj situaciji, pa je u saradnji sa Učeničkim parlamentom odlučeno da se ove godine tokom dve nedelje sprovedu edukativne radionice na kojima će biti reči o prepoznavanju vršnjačkog nasilja, borbi i prevenciji ovog problema. Problem vršnjačkog nasilja je problem čitavog društva, kaže psiholog Emina Lazarević.

Emina Lazarević
Emina Lazarević

Učenički parlament OŠ „Vojislav Voka Savić“, koji vodi nastavnik likovne kulture Vladimir Petrović trenutno ima 18 učenika, među kojima je i Sanja Dragičević. Ona nam je ispričala kako i gde je počelo obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Učenici OŠ "Vojislav Voka Savić"

Vršnjačko nasilje može biti verbalno i fizičko, a u eri društvenih mreža sve je prisutnije nasilje na internetu, izjavio je predsednik Učeničkog parlamenta Boris Marjanović.

Posledice vršnjačkog nasilja za žrtve su ozbiljne, od anksioznosti i nesigurnosti, izbegavanja nastave i povlačenja iz društva, pa čak i razmišljanja o samoubistvu. Zbog toga je važno da se problem otkrije na vreme, ali i da se, što je najbitnije, radi na prevenciji vršnjačkog nasilja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA