BeogradITLazarevacObrazovanjeTehnologijaVesti

Osnovci „Vokine“ i „Knezove“ uspešni na takmičenjima iz informatike i matematike

Uprkos otežanim uslovima izvođenja nastave zbog epidemije koronavirusa, učenici lazarevačkih osnovnih škola, pre svega Osnovne škole „Vojislav Voka Savić“ postigli su izvanredne rezultate i dobili značajan broj medalja i diploma na regionalnim i republičkim takmičenjima iz informatike. Ovo je jedna od najuspešnijih generacija, izjavila je za televiziju Gem Slađana Mačenovski, nastavnica informatike i računarstva u školi „Vojislav Voka Savić“.

Osnovci škola Knez Lazar i Vojislav Voka Savić

Epidemiološka situacija poremetila je rad u svim školama ali i pored tih izazova, đaci su bili marljivi pa im se rad na kraju i isplatio. Medalje i diplome samo su mali deo onoga što su učenici lazarevačkih osnovnih škola postigli sa svojim nastavnicima tokom školovanja. U pitanju su uspešni i dobri učenici koji su postigla izvanredne rezultate, rekla je Slađana Mačenovski.

Uspeh lazarevačkih osnovaca

Anja Mačenovski i Aleksandra Spasojević su kao članice Regionalnog centra za talente Beograd 2 uzele učešće na takmičenju talenata iz naučnih oblasti, na kojem su svojim projektima postigle zapažene rezultate. Naime, na regionalnom nivou Aleksandra je osvojila drugu nagradu, a Anja treću nagradu, dok su na republičkom nivou i Aleksandra i Anja su osvojile prvo mesto za kvalitet i odbranu istraživačkog rada iz oblasti informatike. Anja je i bila učesnik i u Finalu Algoge Judge kupa u programiranju koje se održalo prošle nedelje u Računarskoj gimnaziji, zauzevši 11. mesto u kategoriji osnovaca.

Uspeh lazarevačkih osnovaca

U finale takmičenja Programer Junior u organizaciji Računarske gimnazije i Društva matematičara Srbije pozvano je 13 timova, a među njima i dva iz Lazarevca. Jedan tim su činile Anja Mačenovski i Aleksandra Spasojević a drugi Ilija Čavić i Ognjen Drobnjak. U finalu su imali zadatak da naprave aplikaciju na temu zdrave hrane. Anja i Aleksandra su osvojile prvo mesto i bile nagrađene Huawei tabletima. Ilija i Ognjen su bili četvrtoplasirani.

uspeh lazarevačkih osnovaca

INFOS takmičenje organizuje Regionalni centar za talente iz Bora i na njemu mogu učestvovati učenici iz Srbije i zemalja regiona. Zbog pandemije takmičenje je ove godine održano onlajn. Učestvovale su Anja Mačenovski i Aleksandra Spasojević. Aleksandra je na okružnom nivou osvojila prvu nagradu, dok je Anja na Okružnom, Republičkom i Međunarodnom nivou osvojila prvo mesto i za to dobila Fitnes sat od organizatora takmičenja.

 

Ovi učenici su pored uspeha na informatičkim, imali dobre rezultate i na drugim takmičenjima:

 

– Ilija Čavić  3. mesto na Republičkom takmičenju iz matematike

– Anja Mačenovski 3. mesto na Republičkom takmičenju iz fizike

– Aleksandra Spasojević 2. mesto na Okružnom takmičenju iz hemije

– Ognjen  Drobnjak  2. nagradu na Okružnom takmičenju iz matematike.

Medalje, diplome i pehari samo su mali deo onoga što su učenici sa profesorima postigli tokom školovanja u Osnovnoj školi. Oni ostaju tu kao simbol znanja, vrednog truda i rada, ali i kao podstrek mlađima, čije vreme tek dolazi.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA