BeogradLazarevacVesti

Osveštana crkva u Barzilovici

Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan služio je svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Barzilovici, gde je obavljeno i osvećenje hrama. Hram je podignut zahvaljujući donatorima, a plac i projekat za crkvu darivao je Aleksandar Jovanović. Radovi na hramu počeli su 2009. godine uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog gospodina Jovana a 2019. godine u oktobru mesecu osveštani su i krstovi koji su postavljeni na kupolu hrama. Nakon liturgije, episkop šumadijski nagradio je ordenom Novomučenika kragujevačkih drugog stepena Borislava i Svetislava Matijaševića iz Barzilovice, ordenom Vožda Кarađorđa odlikovan je Aleksandar Jovanović iz Barzilovice  i Arhijerejskim gramatama odlikovani su Zoran Radovanović iz Barzilovice i protojerej-stavrofor Željko Ivković iz Čibutkovice.

Prva crkva u Barzilovici je, prema svedočanstvima, sagrađena još u 17. veku. Crkva koja obeležava silazak Svetog duha na apostole počela je da se gradi 2009. godine, blagoslovom vladike Šumadijskog, gospodina Jovana, na placu Aleksandra Jovanovića, koji je poklonio i zemljište i projekat ovog zdanja. Nakon jedne decenije Barzilovčani su dobili hram koji je sigurno jedno od najlepših obeležja sela. Tokom svete arhijerejske liturgije, episkop šumadijski osveštao je hram a u svojoj besedi, rekao je da je hram kuća za sve ljude koji taj hram obslužuje. Hram je svetinja ceo, a najsvetiji deo je oltar hrama rekao je vladika šumadijski i napomenuo da u ovaj lepi hram polaže mošti Svetog cara Uroša.

Episkop šumadijski gospodin Jovan odlikovao je pojedince i preduzetnike, koji su pomogli izgradnju ovog hrama. Ordenom Novomučenika kragujevačkih drugog stepena odlikovani su Borislav i Svetislav Matijašević iz Barzilovice, ordenom Vožda Кarađorđa odlikovan je Aleksandar Jovanović iz Barzilovice  i Arhijerejskim gramatama odlikovani su Zoran Radovanović iz Barzilovice i protojerej-stavrofor Željko Ivković iz Čibutkovice.

Nakon uručivanja ordenja i gramata održan je prigodan kulturno-umetnički program, a potom je za sve okupljene upriličena Trpeza Ljubavi, trudom i zalaganjem paroha čibutkovačkog Željka Ivkovića i vernika ove parohije. Hram u Barzilovici po arhitekturi je jedinstven na teritoriji lazarevačke opštine. Osnova površine hrama je preko 170 metara kvadratnih, građen je u vizantijskom stilu sa centralnom kupolom visine 17 metara. Hram posvećen Silasku duha svetoga na apostole predstavljaće jedno od najlepših obeležja Barzilovice.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA