BeogradLazarevacVesti

Velika zainteresovanost sugrađana, preventivni pregledi nastavljaju se i danas

U lazarevačkom Domu zdravlja u nedelju su organizovani preventivni pregledi. Žene su mogle da urade ultrazvučni pregled dojke, a muškarci PSA test za ranu dijagnostiku raka prostate. Oko 90 uzoraka za PSA test uzeto je u laboratoriji Doma zdravlja a preko 40 žena obavilo je ultrazvučni pregled. Zbog velikog ineteresovanja naših sugrađanki besplatni pregledi dojki biće organizovani i danas u Domu zdravlja u periodu od 14 do 20 časova, rekao je ta RTV GEM dr Jovan Milojević, direktor Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“. Nakon ultrazvučnog pregleda dojki jedna žena je, zbog suspektnog nalaza, upućena na mamografiju a njih pet, koje su starosti preko 50 godina, poslate su na skrining mamografiju.

U svim beogradskim domovima zdravlja, budući da je oktobar proglašen za mesec borbe protiv karcinoma dojke, u nedelju su organizovani preventivni pregledi od 8 do 14 sati. Preventivni pregledi spašavaju život i većina ljudi ponekad nema vremena da ode na pregled, možda nisu dovoljno edukovani, a ovakve akcije omogućavaju da ono što se ranije čekalo zbog uputa i zakazivanja, sada se završava jako brzo, kaže dr Jovan Milojević, direktor lazarevačkog Doma zdravlja.

dr Jovan Milojević, direktor lazarevačkog Doma zdravlja
dr Jovan Milojević, direktor lazarevačkog Doma zdravlja

Ispitivanje uzorkovanja za PSA je kao i svaki drugi pregled uzimanja krvi, a rezultat će pacijenti moći da podignu u ustanovi gde odrade pregled. Skoro 90 muškaraca testirano je a oko 45 žena preglednao je na ultrazvuku. Kod jedne žene pronašli smo leziju koja je sumnjiva na maligno oboljenje pa smo je uputili na mamograf, a pet žena starijih od 50 godina upućeno je skrining mamografiju, dodaje dr Milojević.

Zbog velikog ineteresovanja naših sugrađanki, ultrazvučni pregledi dojki zakazani su i za ponedeljak u periodu od 14 do 20 časova. Čak 70 žena javilo nam se za ponedeljak i posebno me raduje činjenica da se probudila svest kod žena za redovnim pregledima, kaže dr Milojević i dodaje da će i u narednom periodu biti organizovani ovakvi i slični pregledi.

Preko 100 žena biće pregledano zahvaljujući besplatnim preventivnim pregledima a mnoge od njih po prvi put su na pregledu dojki iako imaju preko 50 godina. Kažu da je iskustvo prijatno i da su zaposleni jako ljubazni i da ima znači oavkav vid i način pregleda, gde bez čekanja za samo 15 minuta možete da uradite pregled koji spašava život.

Karcinom dojke je u porastu u Srbiji i prema statističkim podacima, svakog dana jedna ili dve žene umru od karcinoma dojke.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA