Otkriven obnovljeni spomenik izgnaniku, simbol prijateljstva Slovenaca i Srba

Predstavnici slovenačke ambasade u Beogradu, opštine Trbovlje i domaćini iz Lazarevca svečano su otkrili obnovljeni Spomenik izgnaniku, simbol prijateljstva Slovenaca i Srba. Spomenik izgananiku postavljen je 1975. godine i delo je Miloša Vastiča. Spomenik je obnovljen nakon 44 godine i otkriven u želji da se učvrsti jako prijateljstvo dve pobratimljene opštine, Trbovlja i Lazarevca. Predstavnici obe opštine izrazili su nadu da u zajedničkoj budućnosti više nećemo imati izazove poput onih u prošlosti koji će pokušati da razdvajaju naše narode i dodali da će saradnja u svim oblastima između ove dve opštine biti još intezivnija i na obostrano zadovoljstvo.

Tokom prošlogodišnje posete predstavnika Trbovlja Lazarevcu, dogovoreno je da će slovenačka delegacija i Ambasada te zemlje u Beogradu pomoći rekonstrukciju nekadašnjeg spomenika koji je podignut 1975. godine u znak zahvalnosti Lazarevčanima koji su primili izbegle Slovence tokom Drugog svetskog rata. Naši slovenački pobratimi obećanje su i ispunili a na prigodnoj svečanosti otkriven je spomenik, simbol velikog prijateljstva dva naroda.

Na ovom mestu tačno pre 44 godine podignut je ovaj spomenik koji simbolizuje jedinstvo dva naroda u Drugom svetskom ratu. Juna meseca 1941. godine u Lazarevac je stigao deo Šestog transporta prognanika iz Slovenije. Među nepoznatim ljudima, Slovenci su našli svoje nove srpske porodice a pojedinci i svoje domove. Zahvaljujući rukovodstvu obe opštine, spomenik je obnovljen i biće simbol našeg prijateljstva- rekla je Maja Krajnik zamenica gradonačelnika opštine Trbovlje.

Uprkos svim nedaćama koje su zadesile oba naroda, ovaj spomenik će nas podsećati da smo pomagali jedni drugima i držali se zajedno, rekao je prilikom ove svečanosti Bojan Sinđelić, predsednik opštine. Oko 300 Slovenaca tokom tri godine boravka u Lazarevcu za vreme Drugog svetskog rata osetili su humanost i ljubav koji su im pružili naši sunarodnici a dobra saradnja će biti nastavljena i u budućnosti, dodao je Sinđelić.

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika i programa u kojem su učestvovali i učenici Muzičke škole “Marko Tajčević”, predstavnici delegacije ambasade Slovenije, gosti iz Trbovlja i domaćini obišli su i Spomen kosturnicu u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA