Otkrivene sve ljubavi Laze Kostića u lazarevačkoj biblioteci

Jedan od velikih pesnika čiju je poeziju, ali i život ispunila ljubav, jeste Laza Kostić, pa ne čudi što je decenijama unazad lik i delo ove višestrane ličnosti inspiracija mnogim piscima i umetnicima. Nakon dugogodišnjeg i opsežnog istraživanja, u poduhvat da napiše knjigu o Lazi Kostiću, upustila se i profesorka književnosti i srpskog jezika Ljiljana Pakić, koja je dve knjige o pesniku predstavila u lazarevačkoj biblioteci “Dimitrije Tucović”.

Zbog svoje svestranosti, specifične naravi, titule večitog romantika, znanja iz oblasti prava, medicine i mnogih drugih, Laza Kostić je za mnoge pisce velika inspiracija i renesansna ličnost. Iz tih razloga i profesorka Ljiljana Pakić napisala je dva dela o Lazi Kostiću.

Skoro pet godina autorka Ljiljana Pakić pisala je dve knjige a u njima je pored Laze Kostića, opisala i čitavu epohu 19. veka. Pre početka pisanja knjige, profesorka Ljiljana Pakić prikupljala je građu i na svom putovanju susrela se sa mnogima koji su joj pomogli u pisanju ova dva dela.

Ljiljana-Pakić
Ljiljana Pakić, autor

S obzirom da predaje srpski jezik i književnost u srednjoj školi, Ljiljana Pakić kaže da su Kostićeva dela zastupljenja u školskoj literaturi i to dve čuvene pesme “Santa Maria Della Salute” i “Među javom, među snom”.

Iako se iz naslova može zaključiti da je u pitanju ljubavni roman, to zapravo nije tako, objašnjava Ljiljana Pakić. Pored Lenke Dunđerski, autorka otkriva da je u njegovom životu bilo još ljubavi i da su sve te žene bile poznate u to vreme.

Izadavač dve knjige autorke Ljiljane Pakić je “Beoletra” a na promociji su o delima govorili i Kornelije Kvas, recezent izdanja, glumac Aleksandar Dunić, Lucija Kvas i izdavač Rade Ilić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA