BeogradKulturaLazarevacVesti

Otvorena gostujuća izložba slika „Legat Ljubice Cuce Sokić“

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac otvorena je gostujuća izložba slika „Legat Ljubice Cuce Sokić“, Kuće legata Beograd. Izložba je realizovana u okviru manifestacije „Lepini dani“, posvećene godišnjici rođenja legatorke Moderne galerije, Leposave Lepe Perović. Na izložbi je prikazano dvadeset i sedam reprezentativnih umetničkih dela, nastalih u periodu između 1965. i 1985. godine.

Krajem avgusta i početkom septembra meseca Moderna galerija već nekoliko godina unazad obeležava manifestaciju „Lepini dani“, koja je posvećena rođenju legatorke Lepe Perović. Ovom manifestacijom populariše se ideja legatorstva i donatorstva u srpskoj kulturi, izjavila je kustos Moderne galerije Dara Stanojević. Tim povodom 2. septembra otvorena je gostujuća izložba „Legat Ljubice Cuce Sokić“.

Unuk Ljubice Cuce Sokić, profesor Miomir Gatalović, govorio je o svojim sećanjima na svoju baku kao i o nekim zanimljivim detaljima vezanim za njen život i ljubav prema Lazarevcu. Takođe je najavio da će porodica donirati legatu neke od ličnih stvari koji su pripadali Ljubici a koji se nalaze kao tema na nekim od njenih slika.

U ime Kuće legata, prve i jedine specijalizovane ustanove koja se bavi zaostavštinom legatora, govorila je Ana Popović Bodroža, istoričar umetnosti, koja je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo posetom Lazarevcu i izložbom koja je otvorena.

Drugoa polovina septembra u Modernoj galeriji rezervisana je za jednog od najvećih jugoslovenskih skulptora, Miodraga Živkovića, umetnika koji potiče iz naših krajeva. Ova izložba će moći da se pogleda do kraja meseca.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA