Otvorena izložba „Domaćine isteraj de prelce, dok ja nisam bacila vretence“

U Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu otvorena je izložba „Domaćine, isteraj de prelce, dok ja nisam bacila vretence“ i održana projekcija filma „Predenje u osečinskom kraju“. Na otvaranju izložbe govorili su muzejski savetnik Narodnog muzeja Valjevo, Gordana Pajić i direktor Narodne biblioteke Osečina, Ana Vasiljević. Cilj ove izložbe je  da se prošlost, tradicija i srpski običaji ne zaborave, i to treba da bude zadatak svakog  Srbina, poručeno je na događaju.

Izložba u biblioteci

Narodna biblioteka u Osečini  pored svih redovnih delatnosti  radi na istraživanju, zaštiti i  prezentaciji nematerijalnog kulturnog nasleđa našeg kraja. Već devet godina održavaju program “Prela” uz podršku Opštine Osečina, Ministarstva kulture i informisanja i uz stručnu podršku Narodnog muzeja Valjevo i etnologa Gordane Pajić.

Izložba pod nazivom „Domaćine, isteraj de prelce, dok ja nisam bacila vretence” otvorena je u lazarevačkoj biblioteci. Direktorka Narodne biblioteke Osečina Ana Vasiljević zahvalila se na podršci koju im pruža Biblioteka „Dimitrije Tucović“ i dodala da se ovom izložbom čuva prošlost, tradicija kao i srpski običaji.

Izložba Domaćine isteraj de prelce, dok ja nisam bacila vretence

Etnolog Narodnog muzeja Valjevo Gordana Pajić govorila je o domaćoj ženskoj radinosti. Predenje je deo nasleđa koje žene Podgorine ali i žene  širom Srbije neguju.

„Predenje je proces gde se životinjska ili biljna vlakna pretvaraju u niti od kojih kasnije se prozvode tkanine. najčešće je to u našim krajevima bio proces tkanja“, istakla je Gordana Pajić, etnolog Narodnog muzeja Valjevo.

Izložba u lazarevačkoj biblioteci

Prelo je tradicionalna manifestacija. Naši praznici i postoje da se podsetimo ko smo, odakle smo, kakvi su nam koreni i šta je to što čini našu narodnu tradiciju, a prelo je svakako deo tradicije, istakla je direktorka lazarevačke biblioteke Jasmina Ivanković.

Izložba će u Biblioteci „Dimitrije Tucović“ biti postavljena do 28. januara.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA