Otvorena izložba Matija i održano književno veče akademika Matije Bećkovića

U biblioteci “Dimitrije Tucović” otvorena je izložba “Matija” i održano književno veče akademika Matije Bećkovića. Izložbu o Matiji pripremila je bibliotekar saradnik Dragana Tipsarević a čine je 25 panoa na kojima je biografija akademika ali i pesme i prozni tekstovi Matije Bećkovića. Lazarevčanima je predstavljena knjiga “Sto mojih portreta”, u kojima je akademik pisao o ličnostima koje su ostavile dubok trag u njegovom stvaralaštvu i životu. U programu je učestvovao i guslar Nikola Peković. Izložba će u holu biblioteke biti otvorena naredne dve nedelje.
Dragana Tipsarević
Dragana Tipsarević

Zbog aktivnog rada akademika i njegovih novih pesama, autorka redovno obnavlja i dodaje nove panoe ovoj postavci, a izložba je nastala pre dve godine povodom muzičko scenskog događaja pod nazivom “Gusle slave Matiju”.

Akademik Matija Bećković gostovao je u lazarevačkoj biblioteci 2017. godine. I te godine ali i sada lazarevačka publika uživala je u stihovima, pošalicama i igranju reči čuvenog akademika, koga za naš grad vežu i velika prijateljstva. Uživali smo u čuvenim stihovima posvećenim Kosovu, Veri Pavladoljskoj ali i čuvenoj “Kad dođeš u bilo koji grad”. Prilikom kazivanja stihova ove pesme ni sam akademik nije krio emocije…

Pored čuvenog akademika, koga svakodnevno citiramo i rado slušamo i autorkine izložbe, gost na ovom događaju bio je i čuveni guslar Nikola Peković, koji je uz gusle Matijine stihove interpretirao na malo drugačiji način. Direktorka biblioteke akademiku Bećkoviću uručila je na kraju promocije skulpturu, rad vajara Milutiina Rankovića.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA