BeogradVesti

Planirane dve linije metroa i četiri linije BG voza

U drugoj polovini 2020. godine počećemo da gradimo metro i na taj način ispuniti višedecenijski san Beograđana. Posle toga Beograd neće više biti jedini milionski grad u Evropi bez metroa, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, sa dve linije metroa i četiri linije BG voza čitav grad će biti povezan, saobraćaj će se ubrzati i na taj način rešiti saobraćajne gužve.

Nigde u svetu se metro ne gradi tamo gde su gusto naseljeni delovi grada, već tamo gde postoji mogućnost razvoja i izgradnje stambeno-poslovnih prostora. U Makiškom polju postoji 640 hektara koji se „otvaraju” za razvoj grada, što je šest puta veća površina od Beograda na vodi – rekao je Mali.

Kako je rekao gradonačelnik Beograda Siniša Mali urađena je analiza saobraćaja i javnog prevoza, kao i projektovanja trenda razvoja grada Beograda do 2033. godine. Definisan je „smart plan”, odnosno Saobraćajni master plan Grada Beograda gde se vidi da je najveće opterećenje iz pravca juga ka severu.

Svi koji dolaze iz pravca Banovog brda, Čukarice, sa Ibarske magistrale, prolaze pored Sajma, pored Beograda na vodi i centra grada, sve do Pančevačkog mosta i Mirijeva. Potom krećemo sa izgradnjom druge linije, od Ustaničke preko Savskog mosta do Zemuna – istakao je Mali.

Kako je naveo, do aprila će biti završena izgradnja linije BG voza ka Resniku i uz novu, koja će se graditi do Aerodroma „Nikola Tesla”, i dve linije metroa, čitav grad će biti pokriven.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA