LazarevacVesti

Plivanje za Časni krst ove godine uz epidemiološke mere

U organizaciji Crkvene opštine Lazarevac, na jezeru Očaga u utorak 19. januara sa početkom u 11:00 časova održaće se Bogojavljensko plivanje za Časni krst. Plivanje je u dužini od 33 metra. Pobedniku će pripasti Časni krst u trajno vlasništvo, a svim učesnicima će biti uručeni prigodni pokloni. Zbog epidemiološke situacije, ove godine će na jezeru biti samo učesnici sa po jednim pratiocem, a do sada se prijavilo oko 30 učesnika, među kojima je i jedna devojčica koja je dobila saglasnost roditelja, rekao je starešina Hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu, otac Marko Mitić. Dodao je da su na jezeru Očaga uslovi dobri, da nas očekuje i toplije vreme na Bogojavljenje.

Bogojavljensko plivanje

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za časni krst biće održano 19. januara na jezeru Očaga sa početkom od 11 časova. Plivanje je u dužini od 33 metra. Zbog epidemiološke situacije i propisanih mera odlučeno je da će toga dana na jezeru biti samo učesnici plivanja koji će imati po jednog pratioca. Do sada se prijavilo oko 30 učesnika, rekao je starešina Hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija, otac Marko Mitić.

Marko Mitić, starešina Hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija
Marko Mitić, starešina Hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija

Ove godine se za Bogojavljensko plivanje za časni krst prijavila i jedna dvanaestogodišnja devojčica, koja je za učešće dobila roditeljsku saglasnost.

Uslovi za plivanje na jezeru Očaga su dobri, a i vremenske prognoze govore da će 19. januara temperatura biti veća nego prethodnih dana. Otac Marko Mitić kaže da su i ekipe lazarevačkog komunalnog spremne da pruže podršku ukoliko bude došlo do stvaranja leda.

Jezero Očaga, arhiva

Otac Marko Mitić pozvao je sve pravoslavne vernike da u utorak 19. januara budu sa svojim sveštenicima, uzmu učešće na svetoj liturgiji a potom da se svi zajedno okupe na osvećenju vode.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA