BeogradLazarevacVesti

Pobeda preduzetničkog duha iz TŠ “Kolubara“

Okrenuti projektima koji podstiču razvoj preduzetničkog duha i biznis ideja učenici TŠ “Kolubara“ nisu odustali od značajnih takmičenja. Na  takmičenju za mlade inovatore  “Klimaton“ , koje je ove godine održano online, osvojili su prvo mesto. Uspeh su postigli i na takmičenju preduzetničkih veština “Poslovni izazov“. Njihova biznis ideja osvojila je prvo mesto na regionalnom nivou takmičenja, dok ih u februaru očekuje i borba za prvo mesto u državi.

tš kolubaraU TŠ “Kolubara“ već pune četiri godine učenici se motivišu da razviju svoje biznis ideje i u okviru školkog preduzetništva  pretvore ih u projekte čijom realizacijom mogu da promene svet ali i obezbede sebi finansijsku dobit. Najbolje potvrde da idu  u pravom smeru stižu sa brojnih takmičenja i to u vidu prvih nagrada.  I u uslovima kada je svaki vid obrazovnog procesa bio otežan, učenici tehničke škole nisu odustali. I ove godine na inicijativu profesorke ekonomske grupe predmeta Marije Simić učestvovali su na takmičenjima “Klimaton“ i “Poslovni izazov“. Oba njihova projekta su u skladu sa aktuelnim trenutkom i najvećim problemima sa kojima se suočavaju.

tš kolubara 2

Motivisani da nastave uspeh prethodnih generacija srednjoškolci su napravili dva inovativna rešenja. Na takmičenju “Klimaton“ predstavili su svoj projekat kojim se postiže grejanje objekata bez individualnih ložišta i uz minimalnu cenu od prosečno 120 dinara dnevno.

tš kolubara 3Drugi projekat kojim su aplicirali na takmičenju “Poslovni izazov“ je u skladu sa njihovim godinama i savremenim tehnologijama. Reč je o veštačkoj inteligenciji i online asistentu koji bi u nekim prilikama zamenio profesore.

tš kolubara 4

Dugogodišnje praksa je pokazala da su srednjoškolci uključeni u ovaj vid vannastavnih aktivnosti postali uspešniji učenici a zatim i studenti. Biznis ideje za sada ih čekaju, da završe svoje fakultete i onda obezbede sebi budućnost i unaprede naše živote svojom inovativnošću.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

One thought on “Pobeda preduzetničkog duha iz TŠ “Kolubara“

  • Bravo za učenike, bravo za profesorku Mariju Simić.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA