BeogradLazarevacVesti

Počeo Božićni post – 40 dana uzdržavanja od masne hrane i loših misli

Pravoslavni vernici danas započinju Božići post, koji će trajati tačno 40 dana, a kojim se pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik, rođene Isusa Hrista – Božić. Sveštenik hrama Sv. velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu kaže da post treba da nauči čoveka suzdržavanju, ne samo od masne hrane, već od loših misli i dela, svega onog što nas udaljava od Boga. Naše sugrađane pitali smo da li se pridržavaju pravila i poste li a proverali smo i kakva je ponuda ribe i morskih plodova, koji su ovih dana česta namirnica na trpezama onih koji poste.

Počeo Božićni post

Kako pravila nalažu, tokom posta nije dozvoljeno jesti meso, mlečne proizvode i jaja, ali uzdržanje od hrane samo je, ipak, sporedna stvar. Post je duhovno pročišćenje, priprema za svetu tajnu pričešća, savladavanje iskušenja i stremljenje ka čistoti duha i tela. Najduži post traje 40 dana i uvek počinje 28. novembra. Po načinu ishrane, Božićni post nije zahtevan. Riba je dozvoljena vikendom, na Vavedenje Presvete Bogorodice i Nikoljdan, bez obzira u koji dan padnu. Protojerej-stavrofor Aleksandar Novaković kaže da su ciljevi posta očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja.

sveštenik Aleksandar Novaković
sveštenik Aleksandar Novaković

Česta hrana tokom Božičnog posta je riba a u ribarnici „Kasper“ kažu da je ponuda zadovoljavajuća ali da je potražnja slabija. Najviše ribe proda se pred slave i dodaju da su i visoke cene ribe jedan od razloga što naši sugrađani slabije dolaze u ribarnice.

Zoran Stefanović
Zoran Stefanović

Vreme posta je prilika da se podsetimo šta za vernike znači postiti na fizičkom i duhovnom planu. Naše sugrađane pitali smo da li poste i čega se najviše pridržavaju. Mnogi od njih ističu da poste samo par dana u godini, neki pak ni tada a ima i onih koji smatraju da im za post treba više novca pa nisu u mogućnosti da sebi priušte, kao i ljudi kojima zdravstveno stanje to ne dozvoljava.

Poslednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi. Ukoliko nam se tokom posta javi nervoza i loše misli, očigledno je da postoji neki problem i onda je najbolje prekinuti post.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA