Počeo Petrovski post

Za vernike Srpske pravoslavne crkve počeo je Petrovski post koji će trajati do Petrovdana, 12. jula. Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa. Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli. Crkva nije post, nego je lična potreba vernika, kaže sveštenik Marko Mitić, starešina hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija.

Crkva u Lazarevcu

Petrovski post počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla odnosno Petrovdana, koji SPC slavi 12. jula. Naziva se još i Petrovdanski post, Apostolski post, Post Svetih Apostola. Drugi po redu višednevni post posvećen Sv. Apostolima Petru i Pavlu, odnosno, svim Apostolima. Ovaj post, čiji je početak pokretan (jer zavisi od Vaskrsa), a završtetak je nepokretan, ustanovljen je na osnovu uspomene na Apostole koji su posle Silaska Svetoga Duha, a pre odlaska na propoved Sv. Jevanđelja, postili.

ikone crkva

Sveti Oci su govorili, kada bar jedan ukućanin u kući posti, onda je blagoslov nad tom kućom veliki kao da svi poste. Nikada nikoga ne terajte na silu da posti ili odlazi u Hram, jer to treba da bude lična odluka i potreba. Post i odricanje od hrane nije crkva i neće nas približiti niti udaljiti od Boga, kaže sveštenik Marko Mitić.

sveštenik Marko Mitić
sveštenik Marko Mitić

Ovaj post sličan je Božićnom, mada nešto blaži. Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs i jaja.

Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *