BeogradLazarevacVesti

Podela auto sedišta i predavanje o pravilnom korišćenju

Savet za bezbednost u saobraćaju GO Lazarevac u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja organizovao edukativno predavanje o pravilnom korišćenju auto sedišta. Ovom je prilikom podeljeno 30 auto sedišta za decu do tri godine, roditeljima koji su njih konkurisali posredstvom Javnog poziva.
Podela auto sedišta i predavanje o pravilnom korišćenju
Bojan Sinđelić

Predsednik GO Lazarevac istakao je da je ovo još jedna u nizu akcija opštine kojom se stavlja akcenat na bezbednost najmlađih učesnika u saobraćaju.

On je zahvalio i Agenciji za bezbednost saobraćaja koja je obezbedila sredstva za nabavku sedišta koja su dodeljena, kao i na angažovanju u realizaciji ove, ali i drugih akcija koje su vezane za podizanje nivoa saobraćajne bezbednosti. Opština će nastojati da obezbedi sredstva iz budžeta kako bi ostale porodice dobile sedišta, rekao je predsednik Sinđelić.

Podela auto sedišta i predavanje o pravilnom korišćenju

U ime Agencije za Bezbednost saobraćaja kratko predavanje održao je Branko Stamatović sa saradnicima koji su ovom prilikom istakli činjenicu da svakog četvrtog minuta na putevima širom sveta strada jedno dete , a da na teritoriji naše zemlje oko 50 % dece strada u svojstvu putnika , što govori o nepravilnom prevoženju dece. Deca do dve godine najviše stradaju u saobraćaju što ukazuje da roditelj ne prevozi dete na bezbedan način, tj. ne koriste zaštitne sisteme ( sedište i pojas).

Podela auto sedišta i predavanje o pravilnom korišćenju

Ovaj projekat je pokrenut od strane Agencije za bezbednost saobraćaja sa ciljem povećanja bezbednosti dece u saobraćaju, što je prepoznato kao jedan od strateških ciljeva nacionalne Strategije o bezbednosti saobraćaja Republike Srbije.

Naime, Strategijom je definisan cilj da od 2020. godine nema poginule dece u saobraćaju na teritoriji Republike Srbije. To se između ostalog može postići tako što će se svi putnici u vozilu, uključujući decu, uvek prevoziti ispravno, uz upotrebu adekvatnih sistema zaštite.

Podela auto sedišta i predavanje o pravilnom korišćenju

U prethodne tri godine, 35oro dece je smrtno stradalo i još 4.469oro dece je povređeno u saobraćajnim nezgodama na putevima u Republici Srbiji. U poslednje tri godine u saobraćajnim nezgodama deca najviše smrtno stradaju kao putnici u vozilima (54%), zatim kao pešaci (34%) i na kraju kao biciklisti (12%).

Velika zastupljenost dece koja su stradala u svojstvu putnika u vozilu, u ukupnom broju stradale dece u saobraćaju se dovodi u direktnu vezu sa (ne)upotrebom dečjih sistema zaštite u vozilima – dečjih sedišta i sigurnosnih pojaseva. Na teritoriji Republike Srbije, upotreba dečjih sistema zaštite je ispod 30%, što znači da se manje od trećine dece prevozi ispravno i bezbedno u vozilu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA