Podizanje krova na konaku Manastira Ćelijske Kolubarske

Radovi na dogradnji konaka i kapele Manastira Sv. Georgija u Ćelijama počeli su letos. Nakon nepunih pet meseci završeno je postavljanje krova. Otac Dositej Hilandarac, iguman manastira  je  istakao da je ovo kraj samo prve faze u obnovi manastira i zahvalio se svim vernicima koji su dali svoj prilog ali i velikim privrednim subjektima koji su donirali svoj novac. Novac se može donirati i putem linka http://donate.manastircelije.com/donate

ćelije manastir 1

Manastir Ćelije posvećen je  svetome velikomučeniku Georgiju. Prošlost manastira sv. Georgija u selu Ćelije kod Lajkovca veoma je tajnovita. Dosadašnji pokušaji da se ona odgonetne nisu se mogli zasnivati na uobičajenim pisanim izvorima. Manastir je najverovatnije nastao u drugoj polovini XIV ili početkom XV veka. Manastir je služio za smeštaj manjeg broja monaha, i po ugledu i koncepciji podseća na veliki broj manastira koji su u to vreme, pod uticajem Svete Gore, podizani u Srbiji. Tokom 2004-05. izvršena su izvesna arheološka istraživanja, vezana za rekonstrukciju crkve i kripte koji su bili teško oštećeni vlagom i podzemnim vodama. Tada je izgrađen drenažni sistem, hidroizolovana crkva i kripta, učvršćeni temelji, popravljena fasada i delimično obnovljen malter. Crkva je decenijama bila zaboravljena, a nastojanjem i trudom Episkopa šumadijskog Jovana manastir je ponovo vaspostavljen i osvećen 29. jula 2006. sa statusom metoha manastira Sv. Luke u Bošnjanima kod Varvarina.

manastir 2

Obnovu manastira podržali su vernici. Svojim donacijama brojni privrednici dali su svoj doprinos, sa željom da ostave svoj trag u dogradnji ove svetinje. Кada je nakon dvadeset godina monaškog života iz manastira Hilandar, došao u Кolubarske Ćelije, otac Dositej Hilandarac zatekao je konak koji je već propadao pod zubom vremena. Bez adekvatnih uslova za monaški život, ali i za posete vernika, kojih je tada bilo u malom broju, manastir je zahtevao obnovu. Zahvaljujući upornosti i vrednom radu, Otac Dositej je stvorio uslove za novi život Manastira Ćelije Кolubarske. Vernika je svakim danom sve više i više.

manastir 3

Osnovni cilj je da se formira bratstvo i organizuje monaški život. Planovi su veliki, ideje su brojne. Manastir Ćelije će postati ponos ovog kraja, svetinja  koja će privlačiti verne iz svih krajeva zemlje. Novac se može donirati i na sajtu http://donate.manastircelije.com/donate. ‘’Ruka koja daje neće ostati prazna’’, slogan je donatorske akcije čiji je cilj obnova Manastira Ćelija Kolubarskih.

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA