LajkovacVestiZdravlje

Na području opštine Lajkovac još tri slučaja korona virusa

Na području opštine Lajkovac potvrđena su još tri slučaja zaražavanja koronavirusom. Inficiranih koronavirusom sada je na ovom području ukupno 27, od kojih je dvoje hospitalizovano, a 25 osoba je u izolaciji.

lajkovac

U cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2,  Štab za vanredne situacije opštine Lajkovac naglašava neophodnost potrebe primene svih mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti na teritoriji opštine Lajkovac. Reč je o merama koje su  propisane odlukama Republičkog kriznog štaba i Zaključkom lokalnog štaba za vanredne situacije. Neophodno je da se primena navedenih mera nastavi do poboljšanja epidemiološke situacije.

Nadzor nad sprovođenjem mera intenzivno vrše nadležna Republička sanitarna inspekcija, kao i inspektori Odeljenja za inspekcijske poslove Opštinske uprave Lajkovac. Inspekcijke službe su neprekidno na terenu. Kontrola i nadzor nad sprovođenjem mera, koji se vrše u  svim objektima (od tgovinskih radnji do ugostiteljskih objekata), posebno su intenzivni tokom vikenda.  Inspekcijske službe, upravo u cilju očuvanja zdravlja stanovništva vode oštriju kaznenu politiku, odnosno izriču maksimalan iznos kazni predviđenih zakonom.

lajkovac 3

Štab za vanredne situacije opštine Lajkovac podseća na preporuke koje se moraju poštovati.

Krizni štab za borbu protiv covid – 19 doneo je preporuke u borbi protiv epidemije korona virusa:

  1. Nošenje maski je obavezno u zatvorenom prostoru.  Obavezno je  nošenje u Gradskoj kući i u svim javnim preduzećima i javnim ustanovama. Preporuka je nošenje maski u poštama, bankama kao i prodavnicama i svim sličnim zatvorenim prostorima.
  2. Na otvorenom prostoru preporučuje se držanje distance od najmanje jedan metar
  3. Na snazi je preporuka da se izbegava okupljanje istovremeno većeg broja ljudi na javnim površinama i u zatvorenom prostoru i to ne više od 30 ljudi.
  4. Prema saopštenju Kriznog štaba Vlade Srbije, obavezno je korišćenje zaštitnih maski u međugradskom prevozu i putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva.
  5. Maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci, već građani mogu da koriste i pamučne maske za višekratu upotrebu.
image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA