BeogradLazarevacVesti

Položeni venci na spomenik stradalim Lazarevčanima u ratovima 1991-1999. godine

U znak sećanja na 13. oktobar, dan kada je poginuo prvi borac sa područja opštine Lazarevac, tokom ratova devedesetih godina, na spomen obeležja u centru Lazarevca vence i cveće položili su predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida, predstavnici GO Lazarevac, rodbina i prijatelji.

Sveštenici Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija  služili su parastos kod spomen obeležja na kome su uklesana imena 13 mladića stradalih u ratovima od 1990-1999. godine. Prvi borac, koji je dao život u ratovima devedesetih sa područja opštine Lazarevac, bio je Goran Kuzmanović. On je poginuo u borbama kod Vukovara. Godišnjica njegove smrti, obeležava se i kao Dan udruženja ratnih vojnih invalida. Vence i cveće položili su predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida, predsednik i zamenik predsednika GO Lazarevac Bojan Sinđelić i Miloje Živanović i predsednik saveta za socijalnu zaštitu Miladin Negovanović, rodbina i prijatelji.

Ovde smo da odamo počast, poštovanje i zahvalnost momcima koji su dali ono najvrednije što jedan čovek može da da za svoju zemlju, a to je sopstveni život. Gradska opština Lazarevac nije niti će zaboraviti svoje sugrađane koji su podneli najsetniju žrtvu za svoju otadžbinu – istakao je ovom prilikom Bojan Sinđelić, predsednik Gradske opštine Lazarevac i naglasio da će opština Lazarevac u narednoj godini preduzeti aktivnosti na uređenju prostora i samog spomenika stradalim Lazarevčanima u ratovima od 1991 -1999. godine.

Da se ne zaborave žrtve mladića koji su svoje živote dali za otadžbinu kao i šta smo, ko smo i odakle smo, cilj je Udruženja ratnih vojnih invalida Lazarevca istakao je njegov predsednik Vladan Milosavljević i dodao je da je u tom smislu ostvarena saradnja i sa udruženjem “Stazama naših predaka“.

Vladan Milosavljević
Vladan Milosavljević, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Lazarevca

Željko Vasiljević, predsednik udruženja Ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova, kaže da nikada ne treba zaboraviti ljude koji su svojim životima odbranili granice i čast naše države, ali i da je broj onih koji odaju počast iz godine u godinu sve manji.

Željko Vasiljević, predsednik udruženja Ratnih vojnih invalida Srbije
Željko Vasiljević, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije

Uklesana imena 13 mladih lazarevčana ostaće kao spomen na njihovu nesebičnu žrtvu, služiće sadašnjim i budućim generacijama za ponos ali i kao opomena na sva stradanja u teškim ratnim vremenima, a novi postament ovog spomen obeležja biće još jedan doprinos tome i izraz zahvalnosti potomaka slavnih predaka.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA