BeogradLazarevacVesti

Novi sjaj crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Baroševcu

Povodom hramovne slave Pokrova Presvete Bogorodice u Baroševcu osvećen je hram nakon sveobuhvatne rekonstrukcije. Svetu arhijerejsku liturgiju sklužio je izaslanik njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog gospodina Jovana, arhimandrit Petar. Tim povodom odlikovanjima episkopa Jovana i eparhije šumadijske odlikovani su najveći donatori, meštani, predstavnici javnih ustanova, privrednih društava, mesnica zajedinca i pojedinci koji su svojim prilogom doprineli obnovu hrama u Baroševcu.

Barosevac-4

Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u Baroševcu (1851-1852), krasi ikonostas izuzetne vrednosti, delo ikonopisaca Dimitrija i Konstantina Anastasijevića. Hram je oduvek bio mesto sabornosti parohijana iz Baroševca, Zeoka, Malih Crljena i Bistrice a njegova obnova ih je dodatno ujedinala u želji da svoju svetinju sačuvaju i očuvaju.

Obeleževajući svoju crkvenu slavu Pokrov Presvete Bogorodice ali i zavšetak radova na rekonstrukciji u porti hrama okupilo je preko dve hiljade vernika. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je izaslanik episkopa Jovana, arhimandrit Petar. Preosvećeni vladika Jovan sprečen obavezama u Svetom sinodu SPC i organizacijom posete Patrijarha Antiohijkog poslavo je svoj vladičanski blagoslov, a u svojoj besedi arhimandrit Petar istakao je da je blagosloven onaj narod čija je zaštitnica svojim pokrovom Presveta Bogorodica.

Milan Đorđević
Milan Đorđević

Sveštenik hrama Pokrova Presvete Bogorodice Milan Matić zahvalio se vernom narodu koji je podržao obnovu i naglasio da je sveobuhvatna rekonstrukcija trajala nešto manje od godinu dana.

Značaj ovog svetog hrama za Baroševac i ovaj deo opštine istakao je odbornik ove mesne zajednice i predsednik sindikata EPS-a Milan Đorđević i naglasio je da je kao jedan od inicijatora rekonstrukcije prezadovoljan realizovanim radovima ali pre svega odzivom vernih ljudi čijim prilozima je neophodan novac prikupljen u veoma kratkom roku.

U ime njegovog preosveštenstva episkopa Jovana arhimandrit Petar odlikovao je sedam vernika ordenima Eparhije šumadijske i 17 donatora gramatama episkopa šumadijskog. Ordenima Eparhije šumadijske odlikovani su: Tomislav Đurđveić iz Zeoka, Milan Đorđević iz Baroševca, Milorad Grčić iz Obrenovca, Miodraga Rankovića iz Mirosaljaca, Slavka Nikolića iz Baroševca, Radosav Ignjatović iz Baroševca i Bojana Atlagića iz Beograda. Gramatama episkopa šumadijskog odlikovane su mesne zajednice, Zeoke i Bistrica, Saša Pavlović, Srđan Alimpijević, Saša Jovičić, Novica Ljušič, Milan Mišković, Dejan Milijanović, Milica Mišković, Slobodan Milojević, Jovan Marković, Milorad Petrović, Radivoje Urošević i Vladan Marković.

Prelepa crkva Pokrova Presvete Bogorodice na miholjskom suncu zablistala je u punom sjaju, ovenčana liturgijskom molitvom i utemeljena verom mnogobrojnih parohijana među kojima su bili i najmlađi ostaće zalog za budućnost Baroševca i osnovni stub duhovnosti ove i budućih generacija.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA