BeogradLazarevacVesti

Položeni venci na spomenik Uzun Mirku u Brajkovcu

Predstavnici Gradske opštine Lazarevac i Udruženja ratnih vojnih invalida položili su vence na Spomenik Uzun Mirku Apostoloviću u Brajkovcu. Ovom prilikom crkveni velikodostojnici služili su parastos u čast ovog srpskog heroja. Ovo je prva godina kako su delegacije vence položile na Spomenik srpskom heroju iz Brajkovca koji je umro 20. novembra 1868. godine. Uzun Mirko Apostolović bio je vojni zapovednik u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Posebno se istakao i proslavio prilikom oslobađanja Beograda 1806. godine.

Parastos i polaganje venaca Uzun Mirku u rajkovcu

Po prvi put položeni su venci na Spomenik srpskom junaku Uzun Mirku Apostoloviću u Brajkovcu. Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Gradske opštine Lazarevac, predsednik i članovi Udruženja ratnih vojnih invalida kao i meštani ove mesne zajednice. Predsednik Udruženja Vladan Milosavljević, istakao je da je Uzun Mirko Apostolović bio pre svega veoma plemenit čovek i veliki vernik.

Polaganje venaca na Spomenik Uzun Mirku Apostoloviću

O njegovom junaštvu se mnogo govori, on je bio vojni zapovednik u Prvom i Drugom srpskom ustanku. Otac Petar Apostolović i deda Apostol poginuli su u austrijsko-turskom ratu 1792. godine boreći se u Kočinoj Krajini u frajkoru protiv Turaka. Heroj Uzun Mirko Apostolović rođeni Brajkovčanin preminuo je 20. novembra 1868. godine. Milosavljević je dodao da je zahvalan opštini Lazarevac na podršci koju su pružili prilikom odavanja počasti ovom heroju.

Spomenik Uzun Mirku Apostoloviću

Član Veća Gradske opštine Lazarevac Nikola Marinković rekao je da je ovo prvi put da opština Lazarevac i Udruženje ratnih vojnih invalida odaje počast srpskom heroju.

O životu Uzun Mirka Apostolovića okupljenima je govorio protojerej Željko Ivković.

Parastos i polaganje venaca Uzun Mirku
protojerej Željko Ivković

Uzun Mirko Apostolović bio je veoma molitven čovek, prema svedočenju savremenika kažu da je na spratu svoje kuće imao odaju sa ikonama gde se naglas molio, i da se tokom molitvi njegov glas čuo napolju.

Uzun Mirko Apostolović rođen je u Brajkovcu 1782. godine. Posebno se proslavio u bici za Beograd 1806. godine, umro je 1868. Sahranjen je u Beogradu, a njegova grobnica danas se nalazi na Novom groblju u Beogradu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA