Promovisana knjiga „Velike sile i Srbi“, autora Miloša Kovića

U Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu održana je promocija knjige „Velike sile i Srbi 1496-1833“, autora Miloša Kovića. Cilj autora je da u jednom sažetom, sintetičkom vidu prikaže odnos velikih sila prema Srbima, istakao je Ković. Profesor dr Miloš Ković pokazuje na koji način su srpska crkva, trgovačka, vojnička i seljačka elita vodili diplomatiju kroz vekove turskog ropstva.

Promocija knjige „Velike sile i Srbi 1496-1833“, autora Miloša Kovića, održana je u Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu. Ković analizira, u velikom hronološkom luku, odnose srpskog naroda sa svim vodećim silama. Turska, Austrougarska, Rusija, Nemačka, Francuska i Engleska nisu se u sudbini srpskog naroda pojavile istovremeno. Svaka od ovih država uključila se u rešavanje Istočnog, pa i srpskog pitanja, u određenom trenutku.

„Između godine u kojoj se ova knjiga završava 1833. i 2021. mnogo vode je proteklo Kolubarom, Drinom, Savom i Dunavom, mnogo toga se promenilo, prvo što nam pada u oči je taj diskontinuitet, ali sa druge strane kako kažu geopolitičari, geografija je usud Velikih sila, ona se ne menja“, istakao je Ković.

Miloš Ković, autor knjige
Miloš Ković, autor knjige

Miloš Ković je srpski istoričar i univerzitetski profesor. Završio je osnovne studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1995. gde je i magistrirao 2003. godine. Oblast njegovih istraživanja su Međunarodni odnosi, kraj 18. veka do početka 20. veka i istorija političkih ideja u istom vremenskom periodu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA