Pomor ribe u Kolubari

Više od pola tone uginule ribe izvučeno je iz Kolubare nizvodno od Valjeva na potezu od samo 100 metara dužine reke, ali se strahuje da je u ovom drastičnom ekocidu na ovoj reci nastradala još veća količina ribe i strahuje se da je zatrovano skoro pet kilometara toka Kolubare.

Ognjen Krnetić, ribočuvar ribarskog područja Kolubara i Sava kojim upravlja firma „Cassini fishing“ iz Arilja, kaže da su odmah pozvali policiju, obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Mionici, kao i sve nadležne inspekcije – ekološka i vodna, dok je Agencija za zaštitu životne sredine uzela na anlizu uzorke vode sa mesta gde su ispuštene štetne materije.

Meštani kažu da je ovo katastrofa i da su zatekli jeziv prizor, na stotine uginule ribe je plutalo u reci. Ribočuvar Ognjen Krnetić navodi da su iz reke satima, zajedno sa meštanima i ribolovcima, vadili uginulu ribu iz Kolubare i da ovakav pomor ribe nije zabeležen na ovoj reci.

Trovanje je počelo na toku Kolubare u Divcima, ali je najviše ribe stradalo na potezu Veselinovac-Mlađevo. Na licu mesta videli smo praktično crnu reku u jednom delu toka, sa izraženom penom na površini, što je počinjalo u Divcima, sa ogromnim brojem već uginule ribe ili ribe koja se borila za vazduh. Odmah smo alarmirali nadležne, i u roku od 15 minuta na licu mesta su bili policija iz Valjeva i Mionice, s obzirom da je reka u tom delu granica između dve opštine, predstavnici tužilaštva i inspekcijskih službi koje su uzele uzorke vode, ali i uginule ribe koja je poslata na Veterinarski institut u Beograd. Napominjem da je uzeti uzorak vode iznad mesta početka trovanja bio bistar, dok je uzorak na samom mestu trovanja bio bukvalno crn i analiza koja je mogla da se uradi na lisu mesta je pokazala da u vodi nema kiseonika, dok će naredna analiza u referentnoj laboratoriji pokazati koja je otrovna materija bila prisutna – priča za „Blic“ Dušan Novoknet, jedan od koordinatora ribočuvarske službe „Cassini fishing“.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA