BeogradLazarevacVesti

Poslednja nedelja Vaskršnjeg posta, raspored bogosluženja

Počela je sedma nedelja Vaskršnjeg posta, ujedno i poslednja, a svi dani u njoj nose naziv Veliki. Posledna nedelja posta naziva se još i Strasna ili Stradalna nedelja Velikog posta. Ime je dobila po staroslovenskoj reči strast koja znači stradanje, trpljenje i bol. Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta od najstarijih vremena provodi se u najstrožem postu. Jede se hrana spremljena na vodi, a mnogi zapravo jedu samo hleb, so i voće. Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća.

Svaki dan ove sedmice naziva se u bogoslužbenim knjigama svetim i velikim zbog svetih i velikih događaja koji su se zbili tih dana. Ponedeljak, utorak i sreda posvećeni su sećanju na poslednje besede Isusa Hrista. Sećanjima, molitvama i napevima izdvajaju se poslednja tri dana. Na Veliki četvrtak, u crkvama vezuju se zvona, umesto kojih se oglašavaju klepala. Na Veliki petak, crkva se seća brojnih događaja – od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, razapinjanja na krst, do polaganja njegovog tela u grob. U nedelju pravoslavni vernici slave Vaskrs, najveći i najradosniji od svih praznika.

Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu objavio je raspored bogosluženja tokom predstojećih Vaskršnjih praznika.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA