BeogradLazarevacVesti

Postavljena indukciona petlja za osobe sa slušnim aparatom u GO Lazarevac

U okviru projekta „Otklonimo prepreke zajedno“, koji je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Beogradski centar za osobe sa invaliditetom postavio je amplifikator signala za osobe sa oštećenim sluhom kod infopulta u zgradi GO Lazarevac. Indukciona petlja za osobe sa slušnim aparatom je mali elektronski uređaj koji olakšava komunikaciju i prenos informacija za sugrađane sa invaliditetom. Tim povodom održan je i Javni čas znakovnog jezika. Zgrada GO Lazarevac je na ovaj način postala pristupačna za osobe sa invaliditetom, jer poseduje rampu za prilaz kolicima, taktilne table na Brajevom pismu za slepe i slabovide, kao i amplifikator govornog signala za osobe sa oštećenim sluhom.

U zgradi GO Lazarevac na infopultu postavljen je amplifikator signala za osobe sa oštećenim sluhom. U saradnji sa GO Lazarevac, Beogradski centar za osobe sa invaliditetom postavio je indukcionu petlju, mali elektronski uređaj koji će olakšati komunikaciju i prenos informacija za osobe sa oštećenjem sluha.  Građani koji imaju slušni aparat novije generacije odmah prepoznaju indukcionu petlju i ne moraju da pokreću nikakve prekidače i preklopnike a građani koji imaju slušne aparate starije generacije, ova nalepnica im sugeriše da je u blizini indukciona petlja, mali elektronski uređaj sa antenskim sistemom, oni onda prebace preklopnik i tada jako dobro čuju osobu koja je namenjena za prvi kontakt sa građanima, kaže Goran Šehović, iz Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom.

U skupštinskoj sali GO Lazarevac održan je i javni čas znakovnog jezika a učenici OŠ „Jefimija“ i polaznici PPU „Kung Fu Panda“ iz Obrenovca, su znakovnim jezikom predstavili prisutnima dve muzičke numere. Času su prisustvovali i korisnici Dnevnog boravka za decu i omladinu sa poteškoćama u razvoju, koji su uzeli aktivno učešće ali i predstavnici udruženja MNRO. U znak podrške i razumevanja problema sa kojima se suočavaju slepi, slabovidi, gluvi i nagluvi ljudi, đaci i polaznici predškolse ustanove, ali i svi prisutni, otpevali su na znakovnom jeziku pesme „Ne rugaj se“ i „Plava ptica“.

Član Veća GO Lazarevac Nikola Marinković rekao je da opština Lazarevac vodi brigu o svim svojim građanima na isti način i da je ovo samo jedno od druženja koje će u narednom periodu biti organizovano u cilju inkluzije.

GO Lazarevac postavljanjem ove indukcione petlje postala je jedna od javnih uprava koja je u potpunosti postala pristupačna za osobe sa invaliditetom, jer poseduje rampu za prikaz kolicima, taktilne table na Brajevom pismu za slepe i slabovide i sve druge uslove koji osobama sa ivaliditetom omogućuju da sasvim samostalno obave sve aktivnosti koje su vezane za upravu u GO Lazarevac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA