BeogradKulturaLazarevacVesti

Povodom 30 godina od smrti Danila Kiša organizovana izložba i predavanje u lazarevačkoj biblioteci

Povodom 30 godina od smrti Danila Kiša (1935-1989), izložba i predavanje o jednom od najvećih pisaca jugoslovenske književnosti organizovana je u lazarevačkoj biblioteci. Autorka izložbe je Olga Krasić Marjanović a posetioci će imati priliku da vide bogatu dokumentaciju fotografija, tekstova i dokumenata koji se čuvaju u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti. Postavka je otvorena za javnost do 17. juna.

Izložbu čine 25 plakata na kojima su ispisani tekstovi, ustvari, komentari samog Danila Kiša iz njegovog života, zatim fotografije, rukopisna građa, važniji tekstovi i njegove knjige. Tokom godina, izložba je obišla mnoge gradove i zemlje.

Za raziku od drugih književnika, Danilo Kiš je jedan od retkih koji ima sređenu dokumentaciju. Sve što je vezano za njega, digitalizovano je i nalazi se u arhivu SANU. Tome su, umnogome, doprinele njegova supruga Mirjana Miočinović od 1962. do 1981. godine, odnosno Paskal Delpeč sa kojom je proveo ostatak života u Parizu do 1989. godine. Obe su sarađivale oko izložbe, rekla je autorka izložbe Olga Krasić Marjanović.

Olga Krasić Marjanović
Olga Krasić Marjanović, autorka izložbe

Izložba je originalno postavljena 2009. godine u Biblioteci grada Beograda, povodom 20-godišnjice Kišove smrti, a autorka je Olga Krasić-Marjanović iz Beograda. Na ovoj izložbi koja je proputovala mnoge gradove i zemlje, a poklonjena joj je značajna pažnja i u Parizu, posetioci će moći da vide isečke iz najvažnijih perioda piščevog života: od Subotice i Novog Sada, preko Mađarske, Cetinja i Beograda, do Lila, Bordoa i Pariza. Na izloženim plakatima, pored mnogobrojnih fotografija, predstavljeni su i strana izdanja Kišovih knjiga, rukopisna građa, važniji tekstovi i izdanja i drugo.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA