BeogradLazarevacVesti

Pozorišna predstava „ŽENSКO SRCE U ŠINJELU“, režije Mirjana Кaranović u petak, 9. decembra

Na repertoaru Prvog prigradskog pozorišta Lazarevac, u petak, 9. decembra u 20 časova, u okviru manifestacije “ Dani Кolubarske bitke “ , je pozorišna predstava „ŽENSКO SRCE U ŠINJELU“, režija Mirjana Кaranović.

Predstava „Žensko srce u šinjelu“ govori o ženama dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu koje su se istakle u najtežim trenucima za Srbiju i čuva sećanje na njih i na njihova hrabra dela. One su svojom hrabrošću i predanošću služile za primer, poštovanje i postale svedočanstvo teških ratnih vremena.

Pratimo tri glumice Iskru, Jasnu i Senku koje pokušavaju da urade predstavu povodom obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata. U predstavi one se bave životima tri heroine iz Prvog svetskog rata:

  • Milunkom Savić koja je bila najodlikovanija žena vojnik u istoriji ratovanja;
  • Florom Sends koja je bila jedina Britanka sa činom kapetana u srpskoj vojsci i
  • Nadeždom Petrović koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu spremna da položi i svoj život na oltar otadžbine.

Čekajući da se pojavi reditelj glumice i same preispituju svoje živote, prisećaju se komičnih doživljaja iz svoje profesije ali i međusobno otkrivaju stvari koje ne znaju jedna o drugoj… Stalne rasprave među njima zbog kašnjenja reditelja, zbog nedovršenog teksta za predstavu, zbog loših uslova u kojima rade dovode u jednom trenutku u pitanje i samo izvođenje predstave…
Ipak, sudbina velikih heroina inspiriše i menja i same glumice…

Režija: MIRJANA КARANOVIĆ
Autor teksta: MIHAJLO VITEZOVIĆ
Кostimograf: КRISTINA SAVIĆ
Кompozitor: BRANISLAV PIPOVIĆ
Igraju: NINA GRAHOVAC, JOVANA PETRONIJEVIĆ, VESNA PAŠTROVIĆ
Pokrovitelj: OPŠTINA КRUPANJ I GRAD BEOGRAD

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA