BeogradLazarevacVesti

Praznik Vaskrsenja Hristovog i pobeda dobrog nad zlim

Srpska Pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Veliki petak  dan kada je na Golgoti raspet i umro Isus Hristos. Bogosluženjima na Veliki petak obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara koji predstavlja Hristov grob iznosi plaštanica. Veliki petak kao najtužniji dan kod hrišćana uvod je u Uskršnje praznike, kojima se obeležava Vaskrsenje Hristovo i pobeda dobrog nad zlim.

crkva-1

Vaskršnji ili Veliki post koji traje od Čistog ponedeljka do Lazareve subote i  nadovezuje se na post Strasne sedmice najduži je u toku godine i predstavlja uvod u praznik Vaskrsenja, koji simboliše pobedu života nad smrću, dobrog nad zlim, i pobedu sina hristovog koji je preuzevši sve ljudske grehove vaskrsao. Sedma, poslednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedelja, ovo je nedelja tuge ali i priprema za najradosniji praznik.

Najznačajniji dan u velikoj nedelji je Veliki petak, jedini dan u godini kad u Pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja, već se samo popodne drži opelo razapetom Isusu Hristu. Tom prilikom, jedini put u godini, iznosi se plaštanica u koju je starac Josif iz Arimateje umotao Hristovo telo posle skidanja sa krsta. Sveštenici iznose crvenu plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu. Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje sve do subote uveče, uoči Vaskrsa, koji se slavi od ponoći, kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

Veliki petak je dan stradanja Hristovog, provodi se u postu, miru i tišini, a prema Hriščanskom običaju tog dana se farbaju uskršnja jaja, simbol života i ponovnog rađanja.

Otac-Vladimir-Stojković
Otac Vladimir Stojković

Uskrs jedan od najvećih praznika celog hrišćanstva, on predstavlja pobedu života, istine, pravde, ljubavi i svega dobrog što nas čini sličnim Bogu.

Vaskrs je najveći praznik u hrišćanskoj godini, To je dan radosti večne, jer tada je Hristos dokazao svoju Božansku moć kada je slomio najjače oružje u rukama Satane, a to je smrt, Na taj veliki dan ispunilo se očekivanje i želja svih pravednika i proroka od Adama do Jovana Krstitelja. Vaskrsenjem svoga tela iz groba, Hristos je krunisao sve ranije praznike, počev od Božića i Bogojavljenja, pa sve do Lazareve subote, Cveti i Velikog petka.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA