BeogradLazarevacVesti

Predavanje za učenike i roditelje u OŠ „Knez Lazar“ na temu bezbednost na internetu

Edukativna predavanja za učenike petog i šestog razreda, ali i roditelje učenika OŠ „Knez Lazar“ održano je na temu bezbednost dece na internetu. Tim Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji je oformilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, ima za cilj da kroz ovaj vid edukacije skrene pažnju deci ali i roditeljima na zloupotrebe koje se događaju na internetu i načinima kako da se zaštitimo. Pozivom na besplatan broj 19833 svi mogu prijaviti nasilje na internetu, kaže Emina Beković, edukator Nacionalnog kontakt centra za bezbednost na internetu i dodaje da je zadatak kontakt centra da svakom odgovori na poziv, bio to roditelj, nastavnik ili dete, da da savet, informaciju i tehničku podršku kako se pravilno i bezbedno koriste digitalne tehnologije kao i da primi prijave digitalnog nasilja.

Predavanje o bezbednosti i zaštiti na internetu

Edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Emina Beković kaže da je cilj ovih edukacija da se deca i roditelji nauče kako da se pravilno ponašaju na internetu, koje su mere zaštite i koji su to tehnički mehanizmi kako da se zaštiti od predatora, Tik-tok izazova i video igrica. Pozivom na broj 19833 možete da prijavite nasilje, da potražite savete i informacije iz bilo kojeg dela naše zemlje a mi smo direktno povezani sa relevantnim institucijama, i u zavisnosti o onome o čemu se radi prosleđujemo odmah te predmete, odnosno prijave relevantnoj instituciji, kaže Emina Beković.

Emina Beković
Emina Beković

Beković je dodala da roditelji moraju aktivno da se uključe u onlajn svet deteta od trenutka kada deci daju prvi uređaj i napominje da je za sedam godina, koliko traju edukacije, ustanovljeno da su roditelji najslabija karika jer nisu dovoljno digitalno pismeni.

Stručnjaci savetuju da dete do tri godine ne bri trebalo da upotrebljava telefon, sa 12 godina trebalo bi da ima prvi telefon a tek sa 13 neki od profila na društvenim mrežama.

Predavanje za decu i roditelje organizovano je na inicijativu škole „Knez Lazar“ i biće održana serija radionica na ovu i slične teme a sve u cilju da se deca zaštite i nauče kako pravilno da koriste sadržaje na internetu, kaže Svetlana Novičić, zamenica direktora škole.

Svetlana Novičić i Emina Beković

Prevencija i edukacija imaju ključnu ulogu u rešavanju ovakvih i sličnih problema a sudeći po reakcijama dece i roditelja, u ovoj školi će biti nastavljen ovakav vid prakse.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA