BeogradLajkovacLazarevacVesti

Predstava “Ko kosi, ko vodu nosi?“

U  sali KC ’’Hadži Ruvim‘’  u Lajkovcu odigrana je predstava ‘’Ko kosi, ko vodu nosi’’. Predstava je deo projekta ‘’Nevidljivi rad žena na selu’’. Projekat realizuje ŽUKO uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji. Finansiran je od strane Velike Britanije i Britanske ambasade u Beogradu. Predstava koju izvode glumci udruženja ‘’Presek dijagonale’’ odigrana je za učenike Srednje škole ‘’17. Septembar’’ Lajkovac. Cilj projekta je da pokaže značaj svakodnevnih poslova koje žene obavljaju, posebno one na selu i da ukaže na značaj međusobne organizacije posla unutar porodice.

predstavaSvakodnevni rad žena, posebno onih na selu, i vrednovanje tog rada, tema je predstave ‘’Ko kosi, ko vodu nosi’’ koja se realizuje u okviru projekta Ženskog udruženja kolubarskog okruga. Predstavu izvode mladi glumci udruženja ‘’Presek dijagonale’’. Predstavu su pored srednjoškolaca iz Lajkovca mogli da vide i mladi iz Ljiga i Mionice. Planirano je ukupno šest izvođenja za početak.

predstava 2Na duhovit način, baveći se temom života i položaja žene u društvu i porodici mladi glumci udruženja ‘’Presek dijagonale’’ najpre su zabavili publiku i otvorili brojne teme. Nakon predstave organizovana je diskusija o položaju žena, njihovom nevidljivom radu i porodičnim odnosima. Jedan od retkih muškaraca uključen u ovaj projekata je mladi glumac Uroš Milojević. Pored vodeće muške uloge koju ima u predstavi Milojević je radio i na izradi scenarija. Brojne anegdote iz glumčevog života našle su mesto u skečevima.

Predstava 3Projekat „Nevidljivi rad žena na selu“ ima za cilj podizanje svesti stanovništva o doprinosu žena na selu kroz neplaćeni rad.  Projekat, osim podizanja vidljivosti neplaćenog rada žena na selu, ima za cilj i da podstakne opštine Kolubarskog okruga da kreiraju lokalne akcione planove za rodnu ravnopravnost. Cilj je da se u te akcione planove uključi i analiza neplaćenog rada žena na selu da bi se kroz mehanizme problemi žena umanjili.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA