BeogradLazarevacVesti

Priča Ratka Vukelića o Jasenovcu

Na žrtve i stradanja u logoru Jasenovac čitav svet podsetio je film “Dara iz Jasenovca“, koji je ponovo nominovan za filmsku nagradu Oskar. Istoričar Ratko Vukelić u izjavi za RTV GEM ističe da je u filmu zastupljeno nekoliko ključnih elemenata: najveća  stradanja nakon Kozarske ofanzive,  ubijanja na najsurovije načine, užasni higijenski uslovi,  mučenja i stradanja Srba, Jevreja i Roma. Sve dok se jasno ne ukaže na to ko su žrtve a ko zločinci i to u svakom pojedinačnom slučaju, stvarnog pomirenja i suživota na ovim prostorima neće biti naglasio je Vukelić.

ratko 1

Logor Jasenovac je teško uporediti sa ostalim logorima koji su bili industrija uništavanja, u Jasenovcu je svirepost dželata nezamisliva ljudskom umu, naglasio je istoričar Ratko Vukelić.  Takvu koncentraciju mržnje na našim prostorima zdrav ljudski um teško može da prihvati, to je delimično i prikazano u ovom filmu “Dara iz Jasenovca“. Ratko Vukelić je istakao da je njegovo mišljenje o filmu pozitivno i dodao da je potpun film o Jasenovcu nemoguće snimiti. Neophodna su ogromna materijalna sredstva, na autentičnom prostoru, sa ogromnim brojem statista i  infrastrukturom koja ne postoji.

jasenovac 2

Najveće žrtve u Jasenovcu su bile od osnivanja logora u leto 1941. do jeseni 1942. godine, nakon stagnacije masovno ubijanje je ponovo počelo 1944. godine. Od početka do kraja rata niko nije pokušao da oslobodi logor.

jasenovac 3

Jasenovac će ostati u upisan u istoriji kao mesto najvećeg stradanja i najmonstruoznijih zločina. Jasenovac je godinama postao najveći mit o stradanju Srba , istoričari ipak imaju različita mišljenja o broju žrtava od minimalnog broja od samo nekoliko hiljada do preko milion stradalih.

“Oprostiti moramo ali zaboraviti ne možemo“, citirajući patrijarha Germana,  Ratko Vukelić je dodao da ukoliko se tako ponašaju imaće bolju perspektivu za budućnost i Srbi i Hrvati.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA