BeogradPolitikaVesti

Prijavljivanje izbornih lista do 16. februara

Gradska izborna komisija za svega nekoliko dana proglasila je šest izbornih lista za predstojeće beogradske izbore, koji će se održati 4. marta. Rok za predaju lista je 16. februar.

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić je precizirao da se GIK trudi da odmah nakon predaje liste počne provera – najpre potpisa birača i to po trideset po kandidatu za odbornika.

Zoran Lukić
Zoran Lukić

Posao je stručno, fizički i tehnički jako komplikovan i obiman. Treba prekontrolisati 110 kandidata, sve kandidature, svu dokumentaciju. Proverava se u elektronskom obliku da li oni imaju biračka prava, proveravaju se i papirne izjave koje su donete u kutijama. Gledamo svaku izjavu pojedinačno, utvrđujemo da li je original, da li su pečati kako treba, da nije skenirano kao što se dešavalo. – dodao je Lukić.

Lukić je  naveo i da su javni beležnici umnogome pomogli jer ne ostavljaju prostora za greške ili falsifikate, s obzirom na to da su oni garant pravne sigurnosti podataka.

Ovlašćeni predlagači, to jest registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka i grupe građana kandidature podnose do 16. februara, nakon čega Gradska izborna komisija ima rok od pet dana da proglasi zbirnu izbornu listu – precizirao je Lukić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA