BeogradLazarevacVesti

Bogojavljensko plivanje za Časni krst

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst i ove godine održano je u organizaciji GO Lazarevac na jezeru Očaga. Učešće je uzelo 26 plivača, a po prvi put plivala je žena Katarina Damnjanović, koja je i osvojila Časni krst u trajno vlasništvo.

Bogojavljensko plivanje za časni krst

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Bogojavljenje jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje na reci Jordan.

Uz blagoslov srpske pravoslavne crkve i pod pokroviteljstvom GO Lazarevac bogojavljensko plivanje za časni krst na jezeru Očaga se organizuje od 2006. godine. Stazu dugu 33 metra ove godine  isplivalo je 26  takmičara. Najstariji je Dragan Vukić 1945. godište a najmlađi je David Popović 2000. godište. Prisutne je pozdravio predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić i čestitao svim takmičarima na izuzetnoj hrabrosti.

Plivanju za Časni krst prethodio je moleban koju je služilo sveštenstvo Crkvene opštine Lazarevac, a blagoslov svim plivačima dao je otac Marko Mitić, starešina Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija.

Bogojavljensko plivanje za časni krst

U duhu hrišćanstva i u znak poštovanja prema jedinoj dami koja se u istoriji lazarevačkog Bogojavljenskog plivanja usudila da uzme učešće u ovom takmičaru svi plivači su prepustili njoj čast da ove godine osvoji Časni krst u trajno vlasništvo.

Bogojavljensko plivanje za časni krst

Pored Časnog krsta koji je Katarini Damnjanović uručio predsednik Skupštine GO Lazarevac Tomislav Rikanović, svim učesnicima predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić i zamenik predsednika Miloje Živanović uručili su prigodne nagrade i zahvalnice. O bezbednosti svih plivačia i ove godine brinuli su ronioci RK „Kolubara“ i Hitna služba DZ „Dr Đorđe Kovačević“.

Katarina Damjanović
Katarina Damnjanović

Veliki praznik Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, koji predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Toga dana se, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti Duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s Neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha.

Bogojavljenje se obeležava 19. januara i to je fiksni praznik, odnosno ne menja se iz godine u godinu. U hramu svetog velikomučenika Dimitrija na Bogojavljenje je posle liturgije, u skladu sa tradicijom izvršeno veliko osvećenje vode i ove godine u prisustvu mnogobrojnih vernika. Ta voda se uzima i nosi kući. Čuva se kao čudotvorna sveta dragocenost. Veruje se da ako se tom vodom „poškropi“ kuća radi osvećenja, to će je zaštiti od demona i ostalih nečistih sila. Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela.

Bogojavljensko plivanje za časni krst

Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima „Hristos se javi“ a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA